Apertuta JYSK Xàtiva

Solopizza Xàtiva

  • Sanitat activa l’alerta sanitària per calor alta en les 7 comarques la Comunitat Valenciana
  • S’aconseguirà nivell taronja aquest divendres i el dissabte a les comarques de L’Alcalatén, Els Ports, L’Alt Maestrat i el Baix Maestrat, La Plana d’Utiel-Requena, La Foia de Bunyol i La Regió muntanyenca
  • Sanitat recomana no exposar-se en les hores més caloroses del dia, utilitzar roba folgada, protegir-se el cap i hidratar-se amb freqüència

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, segons les prediccions del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani CEAM, ha activat l’alerta sanitària per calor alta (nivell taronja) en més de 30 municipis de la Comunitat Valenciana.

En concret, s’activa l’alerta sanitària per nivell taronja en les zones termoclimátiques 1 (que comprén 22 municipis que pertanyen a les comarques de L’Alcalatén, Els Ports, L’Alt Maestrat i El Baix Maestrat) i 15 (que comprén 10 municipis de les comarques de la Plana d’Utiel-Requena, La Foia de Bunyol, La Regió muntanyenca).

Els municipis que conformen la zona termoclimática 1 són: Vistabella del Maestrat, Morella, Castellfort, Vilafranca, Ares del Maestrat, Benafigos, Benassal, Castell de Cabres, Xodos, Cinctorres, Culla, Forcall, Herbés, La Mata de Morella, La Pobla de Benifassà, Olocau del Rei, Palanques, Portell de Morella, Todolella, Vallibona, Villores i Zorita del Maestrazgo.

Per part seua, els municipis que conformen la zona termoclimática 15 són: Sinarcas, Utiel, Requena, Camporrobles, Setaigües, Benaixeve, Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel.

Els municipis compresos en cada zona es troben detallats en l’enllaç següent: consultar ací.

Cal tindre en compte que una mateixa comarca pot abastar diferents zones termoclimátiques establides per la CEAM.

Les prediccions diàries del CEAM són per a tres dies consecutius, de manera que els nivells de temperatura es consideren com d’intervenció en salut pública quan aquestes prediccions siguen del mateix nivell els dos primers dies (quan “HUI” i “DEMÀ” tenen el mateix NIVELL), a partir del nivell taronja

En el cas que en una zona es presenten durant dos dies consecutius, amb nivells igual o superior al taronja, es declararà el nivell d’actuació corresponent al menor nivell de risc (taronja, en aquest cas).

Xàtiva en alerta per onada de calor

Segons la informació proporcionada pel Sistema de Vigilància Meteorològic, de la Direcció General de Salut Pública, la zona termoclimática Núm. 18 en la qual es troba el municipi de Xàtiva, presenta per a demà 8 d’agost de 2020 un nivell de temperatura EXTREM. Aquesta situació es correspon amb un nivell d’intervenció ALT, segons el Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut derivats de les temperatures extremes en la Comunitat Valenciana.

Les actuacions previstes es basen a incrementar la informació i seguiment de la població, especialment a la de major risc, com a persones majors, infància, dones embarassades i persones amb patologies cròniques. Igualment, cal destacar que des d’un punt de vista social, l’aïllament, la dependència, la discapacitat i les condicions d’habitabilitat de les persones amb menys recursos afigen factors de risc que augmenten la vulnerabilitat d’aquests col·lectius, per la qual cosa també han de reforçar-se les mesures preventives dirigides a les persones afectades.

Recomanacions sanitàries davant la calor alta

Davant l’augment de temperatures, la Conselleria de Sanitat disposa del Programa de Prevenció i Atenció dels Problemes de Salut derivats de les Temperatures Extremes, mitjançant el qual s’activa un protocol per a advertir a la població sobre els riscos per a la salut associats amb la calor alta o extrema.

Principalment, les recomanacions estan dirigides als grups vulnerables, com són les persones majors, persones amb malalties cròniques, els qui treballen exposats a altes temperatures, així com xiquets i xiquetes.

En aquest sentit, davant les altes temperatures, des de Sanitat es recomana evitar eixir al carrer en les hores més caloroses del dia. Així mateix, és convenient utilitzar roba folgada, lleugera i de colors clars i protegir-se el cap amb una gorra o barret.

Les recomanacions en la llar són tancar persianes i baixar tendals en façanes exposades al sol per a evitar un excés de calor, així com situar-se en zones de la casa més fresques.

És recomanable beure aigua amb freqüència, encara que no es tinga set; evitar l’excés d’alcohol i les begudes amb molta cafeïna; i substituir els menjars copiosos i calents per plats freds, fruites i verdures fresques.

La ciutadania pot consultar més informació i recomanacions per a protegir la salut en cas de temperatures extremes en la pàgina web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

WhatsApp Portal de Xàtiva