Rotary Club Xàtiva commemorarà el Dia Mundial contra la Pòlio

388

EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • Rotary Club Xàtiva commemorarà el Dia Mundial contra la Pòlio amb una conferència sobre la malaltia i una caminada
  • La ponència serà impartida pel doctor Luis Santos dilluns que ve, 24 d’octubre, a les 20 h a la Casa de Cultura de Xàtiva i en finalitzar la mateixa es realitzarà una caminada fins a la seu del club, el restaurant Casa L’Àvia.

Amb l’objectiu de commemorar el Dia Mundial contra la Pòlio i conscienciar a la població sobre aquesta malaltia que es creia erradicadal, però que de nou ha saltat a l’actualitat en reaparéixer als Estats Units amb un cas confirmat, i detectar-se també la seua presència en aigües residuals de Londres, Rotary Club Xàtiva ha organitzat per a dilluns que ve, 24 d’Octubre, a les 20 h, a la Casa de Cultura de la ciutat, una interessant conferència a càrrec del doctor Luis Santos, rotari del club de Xàbia.

Cal recordar que la poliomielitis (també coneguda com a pòlio) és una malaltia infectocontagiosa que afecta el sistema nerviós central i que pot ocasionar atròfia muscular, paràlisi total permanent, deformitat i fins i tot la mort. Les seues principals víctimes són els xiquets menors de cinc anys, encara que pot afectar persones de qualsevol edat.

Es tracta d’un virus incurable però que pot previndre’s mitjançant la vacunació, per la qual cosa, a diferència d’altres malalties, la pòlio pot ser erradicada.

Així doncs, i amb aquest objectiu, en 1988 Rotary va impulsar la creació de la Iniciativa Mundial per a l’Erradicació de la Pòlio al costat de socis tan importants com l’Organització Mundial de la Salut, UNICEF i els Centres de Control i Prevenció de Malalties, posant així en marxa el programa Pòlio Plus basat en campanyes massives de vacunació.

A aquesta Iniciativa Mundial s’han sumat posteriorment altres organismes com la Fundació Bill i Melinda Gates.

En aquest sentit, cal destacar la gran labor realitzada pel doctor Luis Santos, mèdic pediatre, que porta lligat a aquest programa Pòlio Plus de Rotary Internacional des de l’any 2009 exercint diversos càrrecs i que l’any passat 2020 va ser designat com a Coordinador del Programa Pòlio per a Espanya i Portugal. Una trajectòria que li ha permés adquirir un gran coneixement d’aquesta malaltia i de la labor que des de Rotary es realitza amb l’objectiu d’erradicar-la.

No en va, i gràcies a la perseverança de Rotary i els seus socis durant aquests últims 30 anys, s’ha aconseguit passar d’un escenari en el qual cada any es registraven 350.000 casos de pòlio en 125 països, a reduir en un 99% la malaltia i comptar ara mateix amb el nombre de casos més baixos de la història al Pakistan i l’Afganistan, els dos països on mai s’ha aconseguit detindre la transmissió del poliovirus.

No obstant això, la recent reaparició de la malaltia als EUA posa de manifest la necessitat de continuar amb la labor de vacunació, ja que mentre existisquen casos representa una amenaça per a la salut mundial, al mateix temps que subratlla la importància de la campanya internacional de Rotary: “End Pòlio Now”.

Finalment, cal destacar que el Dia Mundial de la Poliomelitis va ser establit pel propi Rotary Internacional per a commemorar el naixement de Jonas Salk, l’investigador estatunidenc que va fer possible el desenvolupament de la vacuna per a previndre aquest virus.

WhatsApp Portal de Xàtiva