Ignacio Reig

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

El regidor d’Hisenda desvetla uns sobrecostos de la instal·lació que s’aproximen al 70%

El regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de Xàtiva, Ignacio Reig ha xifrat el cost total de la Ciutat de l’Esport en més de 13 milions d’euros fins el moment. Reig va fer aquesta estimació en finalitzar la seua intervenció en el plenari de passat dissabte, en el punt on es debatia sobre la modificació del pressupost necessària per afrontar el pagament de les darreres sentències judicials que condemnen a l’Ajuntament a abonar 354.978,58 euros a Acciona Infraestructuras, S.A. per sobrecostos de la Ciutat de l’Esport. Cal recordar que aquesta instal·lació esportiva comptava amb un pressupost inicial de 7,7 milions d’euros, amb la qual cosa el sobrecost del poliesportiu ronda el 70%.

El regidor va anar desgranant diversos sobrecostos no contemplats en el projecte inicial, com ara el desviament d’una línia d’alta tensió (1.117.000 €), distintes ampliacions de l’obra i treballs al marge del projecte que suposen un cost acumulat de 10.821.000 euros al qual cal sumar altres 2.187.000 euros en indemnitzacions per l’expropiació de terrenys. Al remat, 13.008.000 euros.

La valoració dels sobrecostos per part de l’edil d’Hisenda es va produir en el context del debat sobre la modificació de pressupostos plantejada al plenari. En relació amb aquest assumpte, el portaveu d’Esquerra Unida, Miquel Lorente, va afirmar que “hem d’afrontar el pagament de mig milió d’euros per a deutes de la gestió anterior, uns diners que podien haver-se destinat a millorar la vida de la gent”. Per la seua banda, Cristina Súñer, portaveu de Compromís, va posar de manifest que “podem pagar aquestos deutes gràcies a un superàvit que es genera pel canvi de model de gestió”.

D’altra banda, el plenari va aprovar per unanimitat el compte general de l’exercici 2017. En aquest punt, Reig va senyalar que “els anys 2016 i 2017 han suposat un esforç considerable en la reducció del deute a llarg termini”. Segons el també portaveu del PSPV-PSOE el deute bancari de l’Ajuntament s’ha situat 7,97 milions €, que sumats a un deute comercial de 2,6 milions situen l’endeutament financer total en 10,5 milions d’euros a final de 2017. El regidor va avançar que “la tendència en exercicis futurs ha de ser l’estabilització del deute al voltant d’eixes xifres. Caldrà centrar l’esforç en l’execució del pressupost provinent d’exercicis anteriors i en la millora de la gestió dels ingressos, si es vol mantenir la pressió fiscal en els nivells actuals”.

Moció contra l’abocador de Barxeta

Finalment, el plenari va aprovar una moció contra la instal·lació de l’abocador de Barxeta, moció que va estar presentada per EU. El regidor Alfred Boluda, qui va defensar la moció, va afirmar que “el territori dels municipis veïns, amb aquest projecte, no sols es veu abocat a la possibilitat d’un empitjorament de la qualitat ambiental, sinó que també passa a formar part de la pressa, del bocí, de les aus de rapinya en que s’ha convertit el negoci dels residus”.

Per la seua banda, l’alcalde Roger Cerdà va llançar un missatge de tranquil·litat. Segons el primer edil, “el procés d’autorització de l’abocador està iniciant el seu camí. La Conselleria d’Urbanisme, a qui s’ha sol·licitat la declaració d’interès comunitari ja té els informes dels ajuntaments afectats, amb les al·legacions corresponents. Els ajuntaments dels tres municipis afectats, Barxeta, Genovés i Lloc Nou d’en Fenollet estan fent les coses com correspon i és molt probable que en els pròxims mesos aquest tema quede resolt. No hi ha cap de les administracions implicades que s’haja pronunciat favorablement sobre aquesta instal·lació”.

WhatsApp Portal de Xàtiva