EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, ha llançat la iniciativa ‘Trencant el silenci‘, acció que reivindica la memòria d’aquelles dones que van lluitar per la defensa dels drets i les llibertats públiques.

A través d’un espai allotjat en el portal de la Conselleria, els usuaris i usuàries que ho desitgen podran contar les històries que pretenen traure de la invisibilitat a aquestes dones. ‘Trencant el silenci: la memòria de les dones invisibilitzades‘ vol recordar totes aquelles vivències de dones anònimes que, des de la Guerra Civil fins a la Transició, van lluitar per la defensa de les llibertats, van ser perseguides o represaliades, o senzillament van haver d’afrontar situacions d’especial vulnerabilitat (al carrer, a casa, a l’escola o el treball), la qual cosa les va convertir en una espècie d’heroïnes del dia a dia.

Algunes d’aquestes dones van perdre la seua vida, unes altres la seua llibertat i totes van patir la repressió, en molts casos per la seua opció sexual o simplement per ser dones. La consellera Rosa Pérez Garijo ha subratllat que «es tracta de plasmar aqueixes històries, iniciant així un fil amb el qual teixir una xarxa de memòria de dones, conegudes o no, en situacions molt diverses, que poden haver transcorregut en qualsevol àmbit, siga privat o públic«.

Pérez Garijo afig que aquest espai web «vol comptar amb la ciutadania. La seua participació és imprescindible. Hui vivim un moment tremendament difícil i volem que els ciutadans i ciutadanes, des de les seues cases, ens ajuden a construir aquells relats dels anys del silenci, quan moltes d’aquestes històries es van mantenir, passant de boca a boca en les famílies, sense pronunciar-les enlaire. Ara volem que tinguen aqueix altaveu«.

Per a homenatjar aquestes dones, des d’aquest nou espai web es poden contar històries viscudes en primera persona o que es coneixen de prop, perquè no torne a passar mai.

L’enllaç per a poder narrar aquestes històries és: http://participacio.gva.es/va/trencant-el-silenci

WhatsApp Portal de Xàtiva