Mig centenar de voluntaris construiran refugis per a rates penades a la cova negra

369

A la II Jornada de Voluntariat Mediambiental també es netejarà part del paratge amb la col·laboració de la Fundació Limne i Decathlon

El proper 25 de setembre, la Regidoria de Medi Ambient en col·laboració amb la Fundació Limne i Decathlon Xàtiva celebrarà la II Jornada de Voluntariat Mediambiental a la Cova Negra. Enguany es construiran refugis per a rates penades i es netejarà part del paratge municipal.

Aquesta iniciativa pretén millorar l’entorn del paratge i conscienciar els veïns i veïnes de Xàtiva de la importància de protegir els nostres espais verds i les espècies vulnerables que aporten beneficis ecosistèmics. Pilar Gimeno (Compromís), regidora de medi ambient ha dit que “es tracta de donar a conèixer els valors del riu Albaida a través d’una activitat altruista i compromesa amb la natura la qual, a més, pot contribuir en el control de mosquit tigre”.

L’activitat està coordinada per la Fundació Limne. L’entitat, sense ànim de lucre, va nàixer en 2007 i es dedica a la gestió i conservació dels ecosistemes aquàtics del nostre territori. Treballen la recuperació d’espècies autòctones i el control d’espècies invasores; netegen les riberes dels rius; fan seguiment de la qualitat de les aigües i treballen la conscienciació social a partir del voluntariat mediambiental.

Sales Tomás, directora de Limne ha destacat que «les rates penades, tot i gaudir d’una injustificada mala fama, són una peça clau en la gestió dels ecosistemes mediterranis i és especialment destacable el seu paper en el control d’insectes i plagues». Tant és així que alguns estudis xifren una taxa de consum diari d’entre 1.000-3.000 insectes per nit. Esta entitat sense ànim de lucre porta diversos anys construint refugis per tota la Comunitat Valenciana, involucrant a ciutadans i agricultors en la lluita biològica, tant de mosquit tigre com de plagues agrícoles.

El punt de trobada per als voluntaris serà l’aparcament de Decathlon Xàtiva el diumenge 25 de setembre a les 9:30 del matí. Per participar cal inscriure’s en la botiga de Decathlon Xàtiva. A més esta entitat regalarà als participants samarretes i un refrigeri per agrair la seua col·laboració.

La regidoria de Medi Ambient aportarà tota la infraestructura logística necessària per realitzar l’activitat de neteja. Es prepararan contenidors, bosses de fem i un camió amb plataforma per recollir totes les deixalles. “Per a nosaltres estes activitats són fonamentals perquè ens ajuden a implicar la ciutadania i a posar en valor els nostres paratges”, ha dit Gimeno.

Per la seua banda, des de Decathlon consideren que participar d’iniciatives com esta contribuïx a que treballadors i clients estreten els seus vincles amb el riu i les espècies protegides que l’habiten.

WhatsApp Portal de Xàtiva