El gerent del departament Juan Manuel Campos durant la intervenció d'obertura

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

  • Catorze hospitals de la Comunitat Valenciana desenvolupen plans de gestió de la petjada de carboni per a avançar cap a una sanitat més sostenible
  • El director general de Gestió Econòmica i Infraestructures, Pedro López, participa en la segona jornada sobre sanitat sostenible
  • La Comunitat Valenciana compte en estos moments amb catorze hospitals que treballen en la implantació de plans de gestió de la petjada de carboni amb l’objectiu d’avançar cap a una sanitat més sostenible.

En este sentit, la unitat d’Innovació i Investigació del Departament de Salut Xàtiva-Ontinyent de la Conselleria de Sanitat i la Fundació Fisabio han organitzat la segona edició de la ‘Jornada Sanitat Sostenible’. Es tracta d’un esdeveniment que compta amb el suport de l’organització d’àmbit internacional Salut sense Mal (Health Care Without Harm Europe HCWH) i ECODES, entitat que facilita les eines de càlcul acreditades pel Ministeri de Transició Ecològica.

La jornada ha comptat amb la participació del director general de Gestió Econòmica, Contractació i Infraestructures de la Conselleria de Sanitat, Pedro López; la directora gerent de Fisabio, Mónica Pont i el gerent del departament de salut Xàtiva-Ontinyent, Juan Manuel Campos.

Durant la inauguració, el director general de Gestió Econòmica, Contractació i Infraestructures, Pedro López, ha destacat la importància d’esta iniciativa “pel seu compromís amb la sostenibilitat en el sistema sanitari, que adquireix major rellevància en formar part del programa pilot de tutoria, mentoria, per a la gestió de la petjada de carboni en hospitals valencians”.

En este sentit, l’Hospital Lluís Alcanyís de Xátiva, dependent de la Conselleria de Sanitat, pilota la tutorització dels hospitals que s’han adherit a este projecte. La seua labor consisteix a ajudar als centres hospitalaris en el control i reducció de la seua petjada de carboni i incorporar l’acció climàtica en la seua planificació sanitària. Per a això, es realitzen sessions presencials per a l’aprenentatge sobre el càlcul de petjada de carboni, com a pas inicial per a avançar en la reducció d’emissions.

Segons ha indicat el director general, “des de la Conselleria de Sanitat s’està fent un important esforç en la reducció i mesurament de la petjada de carboni als hospitals i en la sostenibilitat de la sanitat”.

De fet, “s’estan executant nombrosos projectes de renovació i modernització de les instal·lacions dels centres sanitaris perquè siguen més eficients, i s’han inclòs en els processos d’adjudicació criteris de sostenibilitat i protecció del medi ambient”, ha manifestat Pedro López.

Hospitals compromesos amb la sostenibilitat

El projecte de mentoria es realitza a través de diverses sessions en les quals el personal de la unitat d’Innovació de l’Hospital de Xàtiva proporciona, al costat de l’organització internacional HCWH Europe, informació especialitzada i pautes per a desenvolupar un pla de descarbonització en línia amb l’Acord de París.

Els resultats dels seus respectius inicis es donen a conéixer precisament en esta jornada a València, que reuneix a tots els hospitals implicats, i l’objectiu principal dels quals és conéixer els treballs en marxa en tots els hospitals participants, compartir experiències i motivar l’adhesió de més centres sanitaris a la iniciativa de calcular i reconéixer la seua petjada de carboni.

Esta iniciativa va aconseguir l’any passat reclutar a onze hospitals públics valencians, que ja han iniciat el seu càlcul de petjada de carboni com a pas inicial per a aconseguir un model de Sanitat sostenible. Enguany s’adhereixen al projecte l’Hospital Clínic de València, l’Hospital General de València, l’Hospital Arnau de Vilanova i el Complex Hospitalari de Vic de Barcelona.

D’altra banda, els hospitals que es van adherir en la primera edició i actualment estan en fase de desenvolupament del pla de reducció d’emissions són: l’Hospital Marina Baixa de La Vila Joiosa, l’Hospital Virgen de los Lirios d’Alcoi, l’Hospital General de Castelló, l’Hospital d’Elda, l’Hospital Francesc de Borja de Gandia, l’Hospital General d’Elx, l’Hospital de Sagunt, l’Hospital de Sant Vicent del Raspeig, l’Hospital Doctor Peset i l’Hospital de Requena.

Finalment, durant la jornada s’han abordat cinc blocs temàtics que van des del perill dels plàstics, passant per la compra pública responsable, la qualitat de l’aire i mobilitat sostenible, l’aigua com una amenaça invisible o l’eficiència energètica.

Així mateix, els experts han analitzat temes d’especial interés com els impactes del clima en la salut, els reptes de la sostenibilitat en els centres sanitaris i les aliances que es poden teixir en l’entorn sanitari per a innovar cap a solucions amb menys impacte ambiental.

En definitiva, tal com ha explicat Pedro López “és evident la profunda interconnexió entre el medi ambient i la salut de la població, i en eixa línia, treballarem de manera incansable des de la Conselleria de Sanitat per a impulsar accions que afavorisquen totes dues àrees”.

WhatsApp Portal de Xàtiva