Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’associació de Veïns i Veïnes del Raval-Retorno dintre de les seues activitats i compromís amb el Barri, està la de valorar i visibilitzar el patrimoni arqueològic que l’envolta, com són els banys àrabs i el nimfeu romà, tots dos no són visitables,.

L’Associació considera que habilitar aquests espais donaria més impuls al barri incloent-los als itineraris turístics

La primera iniciativa és la realització d’un mural de grans dimensions per donar a conéixer el nimfeu que es troba al Parc dels Sariers. A l’inici d’una construcció nova al barri del Raval s’espera trobar restes islàmiques, en aquest cas fou un aljup. Ja en un nivell més baix aparagué una estructura amb un frontal monumental amb fornícules i escultues per on brolla l’aigua fins una alberca. És una construcció urbana consagrada a les nimfes, amb un altar, fonts i columnes, probablement situada en una mena de placeta, segons la informació facilitada pel director del museu Almodí Àngel Velasco. A més com aquest nimfeu no es pot trobar cap altre a la Panínsula Ibèrica.

L’autor de l’obra és de Toni Espinar, artista urbà, pintor, muralista i restaurador patrimonal o, com ell es defeneix, «comunicador gràfic» els seus murals es poden veure en moltes poblacions del País Valencià, i en algunes ciutats de la resta de l’estat.

En aquests moments, malauradament, no es pot precisar l’extensió del santuari, encara que hi ha indicis que el frontal estigués a l’altura del carrer Argenteria, està pendent la seua museïtzació per fer-los visitable i visible.

L’acte inagural serà el proper 4 de març a les 12:00h on intervindran la preseidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes del Raval-Retorno, Emilia Gracia, l’Alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i l’artista Toni Espinar, per acabar en un vi d’honor mentres es gaudeix de l’obra.

L’Associació ha compat amb la col·laboració i participació de l’Ajuntament de Xàtiva i entitats privades locals.

WhatsApp Portal de Xàtiva