La Llosa de Ranes fa una crida per evitar embossos en la xarxa de sanejament degut a les tovalloletes

80

L’Ajuntament de la Llosa de Ranes fa una crida a la col·laboració veïnal per a conscienciar sobre els greus problemes que causa tirar tovalloletes humides al vàter, entre els quals es troba l’obstrucció en les xarxes de sanejament.

Des de l’ajuntament s’incideix en la necessitat de rebutjar les tovalloletes de manera adequada, tirant-les a la paperera en lloc del vàter, amb la finalitat d’evitar embossos en les canonades i perjudicis per al medi ambient.

Per aquests residus, s’ha hagut d’intervindre en la xarxa de sanejament dels carrers Jaume I i Alacant, on s’ha requerit a un servei de neteja especialitzat per resoldre el problema d’embossament. A més de les despeses econòmiques que l’obstrucció de les xarxes de sanejament genera, també està el problema de mals olors i els efectes negatius per al medi ambient.

El regidor de Serveis Públics, Javier Camarasa, va comentar que els veïns han de ser conscients de «les conseqüències econòmiques i mediambientals que implica el gest de tirar una simple tovalloleta al vàter, ja que després s’ha d’actuar per resoldre els problemes d’embossos originats per aquests residus«.

Camarasa va destacar que les tovalloletes humides que es tiren pel vàter s’han convertit en «una amenaça per a les xarxes de sanejament, tant generals com particulars, perquè poden taponar arquetes, col·lectors o depuradores«. «És un problema que podem erradicar entre tots, perquè la solució és senzilla, quan usem les tovalloletes després cal tirar-les a la paperera o al poal de fem«.

Les tovalloletes no han de tirar-se al vàter perquè no es desintegren bé en l’aigua, a causa de la seua composició, una mescla de fibres sintètiques que no es poden disgregar i poden ocasionar embossos en les canonades de les cases i en les xarxes de sanejament, i en el pitjor dels casos, poden deixar inoperatius els equips de les depuradores. Encara que en alguns envasos així s’indique, no són biodegradables ni d’un sol ús, almenys no del tot, si s’acaben descomponent, no ho fan en el temps que tarden a arribar a les estacions de depuració; i poden causar importants danys mediambientals, especialment en els ecosistemes aquàtics, si acaben arribant als rius.

WhatsApp Portal de Xàtiva