La xativina Begoña Chorques presenta el seu llibre sobre el bombardeig de Xàtiva

«Només una. Que si no, faré tard» recull de 39 relats al voltant de l’atac a l’estació on mitjançant diversos protagonistes l’autora proposa reconstruir la memòria col·lectiva

269

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Begoña Chorques presenta a Xàtiva i Canals el seu nou llibre, Només una. Que si no, faré tard, novel·la guardonada amb el 25 Premi de Narrativa Ciutat de Sagunt 2023. L’obra conta el bombardeig perpetrat per l’aviació italiana feixista a Xàtiva, el 12 de febrer de 1939, i a Manuel. La pluja de bombes va coincidir amb l’arribada d’un tren que transportava la 49 Brigada Mixta cap a la rereguarda, fet que va afavorir que l’estació de ferrocarril estigués atapeïda de gent. Hi van morir cent quaranta-cinc persones amb més de dos-cents ferits. L’11 de febrer van perir sis persones a l’estació de Manuel, tots civils. Després hi va caure un tel de silenci sobre aquest fet històric anomenat el Guernica valencià.

Solsida, nom simbòlic de Xàtiva en aquesta novel·la, «vol representar totes les poblacions mediterrànies que, durant l’hivern i la primavera de 1939, van sofrir els bombardejos estratègics de l’aviació franquista per fer malbé les comunicacions ferroviàries i així

 

consumar la derrota i la humiliació de la República Espanyola», assenyala Begoña Chorques. «Es tracta d’un relat polifònic que conta trenta-nou vegades un fet que va ocórrer només un cop, però que mai no havia d’haver esdevingut», explica l’autora. «Cada capítol —afegeix— és una peça del trencaclosques que vol reconstruir la memòria col·lectiva, omplint alguns dels buits que el pas inexorable del temps ha deixat balmats i així apropar-nos a la veritat que ajude a la reparació. Els capítols, on el personatges salten de la realitat a la ficció confonent-se, fluctuen entre el passat i el present, entre els fets històrics i la imaginació», conclou.

La presentació a Xàtiva tindrà lloc el divendres 3 de maig a les 18.30 h. a la Casa de la Cultura. La de Canals, el dijous 2 de maig a les 19 h. en la Casa de la Cultura-Ca Don José. En els dos casos intervindran l’autora i l’escriptor Toni Cucarella, qui a més a més és autor del pròleg.

Begoña Chorques Fuster (Xàtiva, 1974) és una professora que escriu. Fa classe de Llengua castellana i Literatura a un institut públic de Madrid. És llicenciada en Filologia Hispànica per la Universitat de València i en Filologia Catalana i en Humanitats per la Universitat Oberta de Catalunya. El 2016, va publicar el seu primer poemari, Olor de poma verda (ed. Neopàtria). El 2018, va presentar el poemari Absència / Ausencia (ed. Círculo Rojo), en versió bilingüe. Manté el blog personal Una cambra pròpia. Ha publicat diferents relats curts a la premsa, diaris digitals i antologies com I punt, La butaca, Obelisc, Un colom a l’ampit de la finestra… Figura a les antologies Amors sense casa. Poesia LGTBQ catalana (Angle Editorial, 2018), a càrrec de Sebastià Portell, i a Flamarades sortiran. Antologia de poesia catalana feminista (Godall Edicions, 2023), a cura de Maria Antònia Massanet. Només una. Que si no, faré tard (Onada Edicions, 2024) és la seua primera novel·la.

WhatsApp Portal de Xàtiva