Les serres prelitorals que vertebren les Comarques centrals valencianes seran de nou les protagonistes del programa de senderisme ‘Entre muntanyes’ impulsat per les mancomunitats de la Vall d’Albaida i de l’Alcoià-el Comtat. La tercera edició es durà a terme durant els caps de setmana del 5 de setembre al 19 de desembre amb la intenció “d’oferir una alternativa turística segura i de qualitat que serveix, al mateix temps, per a descobrir el patrimoni natural de les nostres comarques”, com apunten des dels ens organitzadors.

Les rutes tenen caràcter gratuït però requereixen d’inscripció prèvia mitjançant el formulari accessible des de les pàgines web d’ambdues mancomunitats amb la intenció de garantir el nombre màxim de persones participants d’acord amb la situació sanitària. Així mateix caldrà acomplir la resta de mesures higièniques com l’ús de la mascareta i es recomana portar esmorzar, aigua i roba i calçat adequat entre altres elements.

En total s’ofereixen 31 itineraris de tot tipus amb recorreguts diversos que van des de les dos hores de durada fins a sis. Igualment, cada traçat té indicada la distància a recórrer (entre cinc i catorze quilòmetres) i la dificultat del mateix. Així, el programa preveu eixides aptes per a realitzar en família i altres més tècniques “de forma que qualsevol persona interessada trobarà més d’una cita al seu gust”.

Els oficis antics com els masovers i els nevaters, el patrimoni monumental de muntanya (castells, caves, heretats i pedra en sec), la riquesa de la flora i la fauna o la importància de l’aigua i de les coves en l’entorn afegeixen atractius a les rutes com a complement a uns paisatges “ja suficientment interessants amb colors que evolucionaran des dels darrers verds de l’estiu als pàl·lids de l’hivern sense deixar els tons ocres de la tardor al ritme del programa de senderisme”.

El programa

L’iniciativa de realitzar un programa de rutes de senderisme va sorgir al 2008 des del Departament de Turisme de la Mancomunitat de municipis de la Vall d’Albaida amb la intenció de donar a conèixer les serres de la comarca i tot el patrimoni natural que en elles s’aguarda. Baix el nom ‘Senderisme a la Vall’, la iniciativa va sumar deu edicions fins el 2018 quan es va sumar la Mancomunitat de l’Alcoià-el Comtat adoptant la denominació actual de ‘Entre muntanyes’.

Aquestes dues comarques sumen huit rutes: Muro (10 d’octubre), l’Alqueria d’Asnar (11 d’octubre), Cocentaina (14 de novembre), Alcoleja (28 de novembre), Banyeres de Mariola (5 de desembre), Agres (6 de desembre), Alcoi (13 de desembre) i Penàguila (19 de desembre). A més de l’Alcoià-Comtat, participa també, com a municipi convidat, Carcaixent (13 de setembre). Al seu torn, la Vall d’Albaida aporta els altres 23 traçats: Sempere (5 de setembre), Salem (6 de setembre), Bocairent (12 de setembre), Fontanars dels Alforins (19 de setembre), l’Olleria (20 de setembre), Castelló de Rugat (26 de setembre), Beniatjar (27 de setembre), La Pobla del Duc (3 d’octubre), Agullent (4 d’octubre), Ontinyent (17 d’octubre), Bèlgida (18 d’octubre), Otos (24 d’octubre), Atzeneta d’Albaida (25 d’octubre), Terrateig (31 d’octubre), Pinet (7 de novembre), Montitxelvo (8 de novembre), Llutxent (15 de novembre), Benissuera (21 de novembre), El Palomar (22 de novembre), Aielo de Malferit (29 de novembre), Quatretonda (8 de desembre) i Albaida (12 de desembre).

WhatsApp Portal de Xàtiva