30.07.2021 | Redacció
Com ja vam informar ahir, les associacions animalistes «Una huella en el Corazón» i «CES Colònies Felines de Xàtiva» han presentat una querella criminal per delicte de prevaricació i de maltractament animal contra l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà i la regidora de Medi Ambient Reme Sinisterra, «així com contra qualssevol altres persones que de la instrucció practicada poguera resultar responsable en la comissió del citat delicte»
En aquesta querella, a la qual ha tingut accés Portal de Xàtiva, s’exposa que «des que per part de l’Ajuntament de Xàtiva, mitjançant decret de l’alcaldia, es va resoldre el tercer conveni de col·laboració subscrit amb l’associació querellant «Una Huella en el Corazón» (sense cap fonament i prescindint per complet dels llits legalment establits, davant el que s’han interposat els corresponents recursos, encara en tràmit) i que tenia per objecte, controlar les colònies i la seua població amb campanyes d’esterilització, per evitar el creixement descontrolat«.
A la querella també s’exposa que aquest conveni tenia altres finalitats com «controlar la salut d’estos animals i evitar la proliferació de malalties de transmissió directa entre els gats […], establir un sistema d’alimentació que no contribuïsca a la proliferació de rates i que evite la brutícia dels carrers[…], augmentar la sensibilitat i la implicació dels veïns de Xàtiva sobre estos animals […] promovent l’adopció dels mateixos així com l’adequada cura i alimentació dels mateixos al carrer”.
Els querellants exposen que, actualment, «no existeix cap sistema de protecció de les referides colònies felines» cosa que han manifestat reiteradament «davant dels organismes de forma continuada sense que s’haja executat cap pla a fi de cobrir les necessitats que satisfeia aquest conveni«.
Recorden també que la protecció i control dels animals que no disposen d’amo és competència exclusiva dels Ajuntaments d’acord amb els articles 17 i 24 de la Llei 4/1994, de la Generalitat Valenciana sobre Protecció dels Animals de Companyia de 8 de juliol, contenint-se en les ordenances municipals les corresponents prohibicions a fi que els particulars no exercisquen tals funcions (article 7.2 de l’Ordenança Municipal de Xàtiva).
Els querellants exposen que aquesta «situació d’abandó i desprotecció absoluta de les referides colònies«, fa que els gats de Xàtiva queden a mercé d’atropellaments, fam, malalties víriques, enverinament, atrapaments en motors de vehicles, reproducció massiva i deshidratació, «amb el resultat final de la seua segura mort, fins i tot en el cas de qualsevol malaltia per lleu que resulte, atés que no existeix la possibilitat de cap tractament«. «No sols genera la seua mort sinó que provoca que la defunció es produïsca sense res que mitigue el seu sofriment, la qual cosa allarga cruelment l’agonia de l’animal» exposen.
Així mateix, la querella va acompanyada per setze documents on es mostren les fotografies dels gats morts, la defunció dels quals «és directament imputable als querellats«. Aquests documents s’acompanyen de ventrades mortes a conseqüència del naixement sense cap control i de manera contínua, «com a fruit de la no esterilització de les femelles, situació que condueix als nounats a una mort segura«.
Per a les associacions querellants, si bé resulta d’extrema dificultat determinar el nombre de gats que han quedat abandonats i a la mercé d’atropellaments i enverinaments, en l’últim cens elaborat, existien en les colònies controlades 213 felins víctimes dels delictes denunciats, dels quals 45 eren femelles sense esterilitzar i en edat fèrtil. Informen també que a conseqüència de la falta d’un pla de control i protecció aquestes femelles han procreat, fins hui, en tres ocasions, donant lloc a 810 nous gats. Tot açò fa que, ha dia de hui Xàtiva tinga un total de 1023 felins, tots ells víctimes de l’actual situació.