EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

Aquest dissabte el plenari de l’Ajuntament de Xàtiva ha représ la seua activitat després del període vacacional per conéixer les línies generals dels pressupostos de 2017, tràmit a què obliga la llei d’estabilitat pressupostària. Segons aquesta normativa, abans del 15 de setembre cal comunicar al Ministeri d’Hisenda les magnituds econòmiques bàsiques del futur pressupost municipal, “sense condicionar la definitiva formulació i aprovació del pressupost que és competència exclusiva d’aquest plenari” segons va afirmar el regidor d’Hisenda, Ignacio Reig durant la seua exposició. En conjunt, el document presentat contempla un increment del pressupost de 2’4 milions d’euros fins a situar-se en els 24’6 milions.

Tal com es va informar al llarg de la setmana des de l’Ajuntament, aquest increment del pressupost prové de la previsió de l’increment dels ingressos i d’una futura operació de passiu per a cobrir imports pendents com el pagament d’expropiacions de terrenys de la Ciutat de l’Esport a conseqüència de sentències judicials contràries, encara que no està previst un augment dels impostos.

El pressupost preveu incrementar la inversió real amb recursos propis fins els 1’3 milions d’euros, 620.000 euros més que l’any passat. Segons Reig, això possibilitarà reeditar el Pla de Sostenibilitat d’Infraestructures o el Pla Social, assumir la plurianualitat de 374.000 euros corresponent al pla de regeneració del nucli antic signat amb la Conselleria d’Obres Públiques , assumir la formulació del Pla Especial del Nucli Antic o proposar inversions participatives.

“En definitiva -segons el regidor d’Hisenda- unes línies bàsiques responsables, que no conten amb recursos imaginaris o subvencions que mai arriben. Una despesa continguda que dona prioritat al manteniment dels serveis, a la despesa social i a la inversió amb un objectiu final: les 2.963 persones aturades hui a Xàtiva; és a dir, la creació de llocs de treball”, va concloure Reig.

Les valoracions

El portaveu municipal d’EU, Miquel Lorente va qüestionar la gestió de l’anterior equip de govern en posar de relleu que el préstec previst “no va encaminat a millorar serveis de la ciutat sinó a pagar coses fetes sense una previsió clara”. Segons Lorente, els pressupostos són un “pla polític que trasllada el Pacte de Sant Domènec. Cal continuar aprofundint en la fiscalitat progressiva i la tarificació social dels impostos”. Finalment, el primer tinent d’alcalde va convidar a l’oposició a fer aportacions per a l’elaboració dels pressupostos municipals de 2017.

Per la seua banda, la portaveu de Compromís i segona tinent d’alcalde, Cristina Suñer, va afirmar que aquestes línies bàsiques reflecteixen “una nova forma política i de govern”. Suñer va destacar que la manca d’ingressos pel recent tancament dels PAIs Cànyoles, Entre Muralles i Sant Jordi es compensa amb noves altes cadastrals. També va titlar la futura operació de passiu com a “el préstec Pufos del PP” i va explicar que a l’hora de demanar aquest préstec “el criteri és poder seguir tenint capacitat per rescatar persones perquè d’altra manera no podríem fer cap inversió”. Finalment, la regidora d’Urbanisme va destacar que els de 2017 “seran els primers pressupostos participatius”.

Per part dels grups de l’oposició, Juan Giner, portaveu de Ciudadanos, va comentar que el préstec previst “és per pagar deutes de fa molts anys. Els propietaris s’alegraran per fi de cobrar” sentencià Giner. D’altra banda, la portaveu del Grup Popular, Mª José Pla, no va voler intervenir en aquest punt.

WhatsApp Portal de Xàtiva