Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

La Generalitat Valenciana ha aprovat declarar Festa d’Interés Turístic Provincial de la Comunitat Valenciana la Romeria a Santa Anna de la Llosa de Ranes. Una declaració que arriba quan soles queden unes setmanes per a la celebració el pròxim 1 de maig de la tradicional romeria, una de les festes més representatives i esperades de l’any a la Llosa de Ranes. A més d’atorgar aquest títol honorífic, en la resolució de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que ha arribat hui a l’ajuntament, s’ordena la inscripció de la Romeria en el Registre Especial de Festes, Itineraris, Publicacions i Obres Audiovisuals d’Interés Turístic de la Comunitat Valenciana.

El ple de l’Ajuntament de la Llosa de Ranes va aprovar per unanimitat de tots els grups polítics la proposta per aconseguir la marca d’excel·lència. Després l’ajuntament va iniciar el procés amb la recopilació de documentació i arxius per completar una elaborada memòria que es va presentar a la Direcció General de Turisme, que ha resolt favorablement la proposta.

«La Llosa de Ranes està d’enhorabona perquè aquest reconeixement realça la repercussió pública d’una festa que ens enorgulleix com a poble«, ha destacat l’alcaldessa, Salvi Pardo. «És una de les nostres festes més emblemàtiques amb gran tradició i que és representativa de la identitat del nostre poble«, ha manifestat l’alcaldessa.

«Amb aquesta declaració es tenen en compte els valors culturals i lúdics festius d’una celebració que té els seus orígens en la peregrinació a l’ermita de Santa Anna que es feia fa segles. En les últimes dècades la romeria ha ressorgit amb força i aquest reconeixement com a Festa d’Interés Turístic Provincial és molt important, perquè el nom de la Llosa de Ranes tindrà presència, en l’àmbit turístic, per les seues tradicions. El nostre patrimoni cultural està més viu que mai i amb aquest títol es valora la cultura i les tradicions populars. Gràcies a totes les persones que durant anys i anys han treballat per mantindre i fer més gran la nostra Romeria«, ha declarat Salvi Pardo.

Per la seua part, el regidor de Festes i Tradicions, Christian Gil, va mostrar la satisfacció de l’ajuntament per aquest títol honorífic perquè aporta a la festa de la Romeria a Santa Anna «reconeixement, prestigi i notorietat». Gil va destacar que la declaració de Festa d’Interés Turístic Provincial «permet promocionar aquesta festivitat tan volguda pels veïns, ja que cada any la romeria congrega a centenars de pelegrins, no sols del nostre municipi, sinó d’altres pobles, en la pujada a l’ermita de Santa Anna«. «És una festa amb molta tradició i arrelament entre els veïns i veïnes i que continuarem promocionant cada any per a mantindre vives les nostres tradicions”.

Per a fer encara més gran la festa de la Romeria, l’Ajuntament de la Llosa de Ranes ha organitzat enguany diferents activitats que començaran el dia 26 d’abril amb la inauguració
d’una exposició al museu Casa del Pou, i s’allargaran fins al mateix dia de la romeria, el pròxim dia 1 de maig.

La Romeria a Santa Anna és una tradició molt arrelada en la població, de la qual existeixen testimonis documentals de segles enrere que evidencien el regular pelegrinatge al temple per rendir-li honors a la santa, demanar-li protecció, la seua intercessió en la concepció de fills o abundància per a les futures collites. L’origen de la peregrinació a l’ermita de santa Anna es remunta a fa segles. Però no és fins a l’any 1986, on s’inicià la tradició de pujar a Santa Anna el Primer de maig. Per tant, la pujada del 1986 es considera, oficialment i a efectes de comptabilitat commemorativa, la primera romeria llosera de l’era moderna.

Des de la reconstrucció i rehabilitació del temple, la Romeria ha ressorgit amb més fervor que mai, convertint-se en un acte festiu i ritual que reforça cada any un sòlid nexe d’identitat entre els veïns i veïnes de la Llosa de Ranes. És una celebració que està molt present en el context cultural del poble i sempre hi ha suscitat un sentiment de pertinença i d’unió dels llosers i lloseres.

Un aspecte original de la romeria és el repartiment i benedicció de canyes i llistes a la Plaça Major per a tots els assistents com a signe de germanor. Centenars de romeus, de peregrins del poble i arribats de tota la província, tots ells amb els mocadors al coll i la canya en la mà, participen en la romeria, que culmina en l’ermita de Santa Anna. També resulta original la manera d’engalanar els carros, carruatges i galeres que participen, tots ells adornats amb palmes, branques d’olivera i romer que s’engalanen per a l’ocasió, així com la desfilada de cavalls i animals de muntura que li donen vistositat a la festa.

WhatsApp Portal de Xàtiva