EOI Xàtiva

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’Ajuntament de Xàtiva ha donat a conèixer aquest dijous la donació a la Biblioteca Municipal de l’obra completa de l’autor xativí Joseph Berna (1946 – 2021), un dels autors més importants de la literatura pulp, en una roda de premsa en la que ha participat la regidora de Biblioteca Mariola Sanchis i la vídua de l’escriptor, Guadalupe Vila.

Joseph Berna és el pseudònim de José Luis Bernabeu, qui va escriure entre 1973 i 1996 vora 400 llibres de butxaca de gèneres tan diversos com ara la ciència ficció, el western, el misteri, l’eròtic i el policíac. Les seues novel·les van ser publicades en l’editorial Bruguera primer, i en la seua successora Ediciones B després, i van arribar a tindre una tirada de 20.000 exemplars setmanals que es podien adquirir als quioscs. Algunes de les seues novel·les van arribar fins i tot a Mèxic.

«Per fi fem justícia amb un enamorat de la nostra ciutat que tal vegada no havia tingut el reconeixement que mereixia i que va escriure a Xàtiva bona part de la seua obra. Rebem la donació de la col·lecció completa de Joseph Berna, per apropar als lectors xativins unes novel·les plenes d’acció, aventures, imaginació i estil que van captivar a tantíssima gent des de ja fa 50 anys», ha manifestat la regidora de Biblioteca Mariola Sanchis, qui ha assegurat que «jo conec a Berna a través de la figura de mon pare, qui era consumidor d’aquestes obres. Els autors com Joseph Berna eren matxaques de la literatura, però alhora moltes vegades desconeguts per la societat, amagats rere pseudònims nord-americans per simular un major prestigi».

La vídua de l’autor, Guadalupe Vila, ha recordat que «José Luis va començar a escriure fruït d’una lesió medul·lar que el va deixar en cadira de rodes. Començà per afició, i la va enviar a Brugera per provar, però els agradà tant que li demanaren les altres tres que ja tenia i el comminaren a seguir escrivint durant les següents setmanes. La base de les seues novel·les és el sentit de l’humor. Va voler aplegar a tot el món i que la literatura puguera arribar als demés, per això va crear un estil propi».

Joseph Berna està considerat com un dels grans mestres de la literatura popular o de consum, i va arribar a escriure fins i tot una o dues novel·les per setmana. Tot i que es va mudar jove a València, l’escriptor va viure a l’Albereda Jaume I i va escriure moltes de les seues novel·les al seu secà de Bixquert, situat a prop del Pont Sec. El descens de vendes, el canvi d’hàbits de la societat i la minva de lectors va fer que a poc a poc el gènere de butxaca anara desapareguen progressivament, i Berna no va escriure cap obra més fins que des de Matraca Ediciones es va voler rescatar aquest gènere de l’oblit amb l’edició del llibre «El maravilloso mundo de Joseph Berna». Ara tota la seua obra es podrà consultar a la Biblioteca Municipal de Xàtiva gràcies a la donació de la família del novel·lista.

WhatsApp Portal de Xàtiva