FOTOGALERÍA: Ceremonia de inaguración de la Fira d’Agost 2016

2101

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

 

Discurs de Alexia Úbeda, Reina de la Fira d’Agost 2016

Bona nit a tots i gràcies per assistir a la nit més màgica de la nostra ciutat i, personalment, de la meua vida. A partir d’aquesta nit els carrers de la ciutat van a omplir-se de llums, música i il.lusió.

Eixa il.lusio que des de xiquets mos ompli el cor. La que fa que tots els xiquets i xiquetes de Xàtiva pujen al cavallets i imaginen que son princeses o ginets; montar en els cotxets i creure’s els pilots mes rapits d’aquest món, sentir eixa adrenalina al pujar al tren de l’aterrament amb el qual alguns poden tindre mal somnis en les nits, encara que al dia següent vuiguen tornar a pujar. Participar al concurs de pintura i vore els teatres infantils que recordaràn sempre,ja que  jo encara recorde a PENEQUE i la seua apegadiça cançó.

Els carrers s’omplin de jovens disposts a gaudir de les seues festes, botant i cantant en els concerts gràcies a les cançons dels artistes invitats o ballant durant hores al ritme dels DJ’S. Passejant pel real de la fira, veent les tendetes, que encara que tots els anys se semblen sempre tenen alguna cosa nova que oferir-mos. Apleguen les nostres interminables nits i els nostres calorosos dies en els que només importa gaudir i passar-ho be.

Els carrers s’omplin d’adults, recordant les seues fires passades sense deixar de gaudir les presents. Nits de teatre, espectàculs o concerts. Passejos per l’Albereda, la qual durant aquestos dies té eixa llum especial, eixa essència que ni el pas del temps pot eliminar.

Donç  aixó és la fira, la gent. Tots els setabenses, gents dels pobles de la contornà i turistes. Ells, els músics, els firers, els tendérs. Els xiquets de somriures enormes, els jovens en inagotables ganes de passar-ho en gran i l’il.lusio en els ulls dels adults al vore gaudir als seus fills o nets de la fira al mateix temps que ells ho fan.

Esta és nostra festa. Esta és nostra ciutat, la mes màgica i bonica, la que està mes plena de somis i il.lusions. Las que mes lluix durant estos 5 intensos dies.

La fira sou vosaltres i enguany nosaltres tenim la sort de poder viure-la des de el cor.

Com cada Fira hui es proclama a una reina, any tras de any dones i xiques han tingut la grandíssima sort de postrar-se davant aquest atril i pronunciar unes paraules, i és increible i sumament emocionant que esta nit siga jo qui se dirigixca a vosaltres.

Sempre he vixcut la fira de forma especial. De xicoteta esperava durant tot l’any, ansiosa per poder pujar a les atraccions o participar en el concurs de pintura, m’encantava anar als teatrets  de la glorieta, passejar  per les tendetes i que els meus pares me firaren un garrot, ja que se tracta d’una tradició familiar. Vaig anar creixent i a la volta creixia en mi eixe amor a la Fira, recorde els dies en la fira del bestiar i les vesprades en els amics passejant i pujant als cotxes de txoc. Els concerts i les nits de DJ’S. Recorde cada fira i com cada una millorava respecte a l’anterior. Pero enguany va a superar qualsevol de les vixcudes. Esta nit es complix un somi, el somi d’una xiqueta que veïa a totes les Reines i ensomiava en algún dia ser com elles. Per fi esta il.lusió s’ha convertit en una realitat i per això vuic agrair a la meua familia esta gran oportunitat ja que si no fora per ells hui no estaria aci; als meus amics, per estar al meu costat en aquesta maravellosa experiència.

I gràcies a tots els presents, . Gràcies a les autoritats, als patrocinadors i als veïns i veïnes.

Gràcies pel vostre temps i la vostra atenció, espere estar a l’altura de les anteriors reines, però, sobretot, espere estar a l’altura de XÀTIVA i els seus ciutadans. Bona nit i feliç Fira 2016.

Discurs de L’Alcalde de Xàtiva Roger Cerdà

Molt bona nit i gràcies per honorar-nos amb la vostra presència en la inauguració de la Fira d’Agost 2016

Per fi ha arribat el moment esperat de la nostra festa gran, la Fira d’Agost de Xàtiva. La Fira més antiga de la Comunitat Valenciana i una de les més antigues d’Espanya, ja que ve celebrant-se des de 1250 per privilegi del rei Jaume I.

La raó per la qual un esdeveniment com aquest ha perviscut durant 766 anys,  no és altra que és l’estima dels veïns i veïnes de Xàtiva per la seua festa, per la seua tradició. Aquesta estima és la que ens ajuda i ens anima a fer cada anys més i millor Fira. Perquè la Fira forma part de la identitat dels xativins i les xativines. Som comerç, som música, teatre, gastronomia.

I la Fira està viva, creix i evoluciona, gràcies als milers de xativins i xativines que han dedicat el seu esforç a fer més gran aquesta benvolguda festa.

Enguany, més de 30 entitats, entre associacions i col·lectius ciutadans han participat en el disseny i l’organització de la Fira d’Agost. És un número que va en augment i que indica la bona salut de la Fira. Aquesta vitalitat ens dóna a entendre que totes i tots vosaltres estimeu la Fira, la considereu com una senya d’identitat, com un dels grans tresors del valuós i immens patrimoni cultural de Xàtiva i La Costera.

Aquesta gran festa es completa amb la figura de la Reina de la Fira, Alexia Úbeda i Martínez. Alexia és una dona molt jove que, quan comences a conéixer-la, sorprén per la seua maduresa, per la seua capacitat d’empatia i per la seua amabilitat.

Alexia, aquest és el teu moment. Enguany tens l’ocasió de gaudir de la Fira d’Agost d’una manera plena. No cap major orgull per a una xativina que el de representar a la seua ciutat. Estic segur que, amb l’ajuda de les teues dames i acompanyants, estaràs a l’altura del repte que se’t presenta. Estic convençut també que compliràs amb el teu paper a la perfecció perquè en el poc de temps que ens coneguem m’has demostrat clarament que t’adornen dues qualitats: la valentia i el saber fer-te de voler.

I a vosaltres, Sandra, Aitana, Carla, Carmen, Manuel, Guillermo, Félix, José i David, vos demane que esteu en tot moment al seu costat, i que l’ajudeu a dur el nom de Xàtiva amb la dignitat que correspon en tots aquells llocs on siga requerida la vostra presència.

Totes i tots vosaltres sou molt joves i tingueu la gran sort de viure una experiència inoblidable que guardareu en el record per tota la vostra vida. Tant jo com la resta de regidors a l’Ajuntament estem ací per fer-vos costat en aquestos moments d’alegria i per ajudar-vos sempre que ho necessiteu.

Ara, vosaltres sou els protagonistes. Gaudiu de la festa tot el que pugueu, des de l’exemple de correcció i saber estar que ens dóna la nostra reina, Alexia.

Com tots es podeu imaginar, una Fira tan important com la de Xàtiva, amb més de 100 actes en una setmana, requereix un gran esforç de treball que hem estat desenvolupant al llarg de l’any. I des del primer moment ho hem fet pensant en tota la ciutadania.

Estem aconseguint que la Fira siga de totes i de tots. Que qualsevol persona de Xàtiva o dels pobles veïns, major o jove, tinga un espai on trobar-se a gust, un espectacle programat per a ella i que tothom tinga oportunitat de gaudir de la festa gran de la nostra ciutat.

Precisament, amb la voluntat d’aconseguir una programació rica i diversa, hem recuperat creat un nou espai a la Glorieta de José Espejo, per crear un nou escenari on hi haurà espectacles de música popular, de folklore, d’humor i de sainet a càrrec dels grups de teatre de les comissions falleres Cid-Trinitat i Espanyoleto.

Aquest nou espai se sumarà a aquells que es posaren en marxa l’any passat a la plaça de la Seu i al Mercat. Enguany, consolidem l’aposta per la cultura en valencià i de qualitat, oferint una autèntica mostra de teatre actual, que junt al també recuperat festival de la cançó omplirà amb un magnífic contingut un espai tan significatiu i espectacular com la plaça de la Seu.

Un dels majors èxits dels canvis que iniciarem amb la proposta d’un nou model de Fira és la ubicació del teatre infantil a la plaça del Mercat, espai que consolidem enguany tornant a oferir uns espectacles de qualitat, en un entorn més còmode per a xiquetes, xiquets i famílies, més versàtil i que facilita muntatges més complexos.

També consolidem un espai com el del Jardí de la Pau, amb la segona edició del festival Al Ras. Perquè la joventut necessitava tenir un espai dedicat només per a ells només. Necessitava sentir que l’Ajuntament es preocupa per ells, per oferir-los la possibilitat de exprimir la festa al màxim en un lloc al cor de la Fira, que reuneix les condicions adequades d’espai i seguretat per a la celebració d’aquest tipus d’espectacles.

Per això els oferim un cartell que combina grups que despunten amb bandes locals, complint el compromís d’apostar fort pels grups musicals de Xàtiva i gràcies al magnífic treball de la regidoria de Joventut amb la creació de la borsa d’artistes locals.

Fer possible una Fira de la magnitud de la de Xàtiva suposa un gran esforç per a un ajuntament com el nostre, amb la complicada situació econòmica què ens hem trobat.

Però ens hem proposat que les veïnes i veïns de Xàtiva no acaben pagant les conseqüències d’aquestes circumstàncies adverses. I per això gestionem millor i generem estalvis en contractacions de serveis per aconseguir fer més amb menys, per aconseguir fer més i millor Fira.

Tenim clar que tot el mon té dret a gaudir de les festes en plenitud i en llibertat. Aquest Ajuntament té un fort compromís en la lluita per la igualtat de gènere i per això enguany hem aprofitat el potencial de difusió de la Fira d’Agost per impulsar la campanya No és no, iniciativa que té la finalitat de prevenir l’assetjament a les dones.

Estic convençut que totes i tots posarem de la nostra part per viure uns dies de festa en pau, harmonia i bona convivència com sempre ha ocorregut en la Fira d’Agost.

Enguany, a més, hem fet un esforç de promoció exterior de la nostra Fira. No puguem deixar passar l’ocasió que ens brinda la massiva afluència de públic a la nostra festa per incrementar la projecció de la  ciutat i per reivindicar el reconeixement de la Fira de Xàtiva com a la fira amb més tradició de la Comunitat Valenciana.

Encara ens queda una ampla tasca que fer i molts aspectes que millorar, ja que hem d’aprofitar la nostra festa gran per a promocionar la nostra ciutat a l’exterior i aprofitar aquesta promoció per generar un flux econòmic positiu que ens ajude a la necessària recuperació econòmica de la ciutat. Eixe és el gran repte de futur que entre tots estic segur que anem a fer possible.

Per finalitzar, només desitjar-vos de tot cor que totes i tots gaudim de la Fira al màxim. Que les persones que vinguen a Xàtiva aquesta setmana senten el calor d’una acollida amable i generosa i que el públic aprecie els distints espectacles programats, perquè ens hem esforçat moltíssim en aconseguir que la Fira d’Agost siga la Fira de tots. Així és que a gaudir-la bona cosa!

Moltes gràcies per la seua atenció i molt bona nit.

Visca la Fira d’Agost i visca Xàtiva!

WhatsApp Portal de Xàtiva