El TSJCV admet a tràmit el recurs contra el tancament de l’hostaleria ordenat per la Generalitat Valenciana

321

Solopizza Xàtiva

  • Els hostalers valencians confien que el tribunal valencià seguisca els passos del TSJ del País Basc i accepte la reobertura immediata dels establiments.
  • Fidel Molina considera que les mesures adoptades pel Botànic “són la punta que pot acabar definitivament amb el sector” .

Els hostalers valencians han mostrat hui la seua satisfacció pel fet que la secció quarta de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, haja admés a tràmit el recurs que han presentat contra la resolució de 19 de gener de 2021, de la Consellera de Sanitat Universal i Salut Públicaper la qual s’estableixen mesures excepcionals i addicionals en l’àmbit de la Comunitat Valenciana a conseqüència de l’agreujament de la situació de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19”.

Per a Fidel Molina, president de SOS Hostaleria, entitat que ha presentat el recurs, “la resolució de la Generalitat és contrària a Dret i greument lesiva per als interessos del col·lectiu d’hostalers i restauradors”. La resolució aprovada per Sanitat Universal ordena el “tancament preventiu i la suspensió cautelar d’activitats dels establiments d’hostaleria i restauració de la Comunitat Valenciana” i el fet que el TSJCV haja admés a tràmit el recurs suposa “un baló d’oxigen per als hostalers, ja que existeixen moltes possibilitats que el TSJCV acabe decretant la mesura cautelar de reobertura del sector, com així ha succeït al País Basc”.

Per a Fidel Molina la concessió de la mesura cautelar és fonamental per a evitar “greus i perjudicials conseqüències per als administrats. El líder dels hostalers valencians considera que la Consellera de Sanitat “no ha explicat els motius que li porten a tancar determinats tipus d’establiments i a suspendre unes certes activitats i altres no, ni tampoc per què l’empitjorament de la pandèmia justifica el tancament d’establiments i la suspensió d’unes certes activitats mentre manté obertes altres activitats no essencials”. Segons la demanda presentada per SOS Hostaleria, “aquests qüestionaments posen de manifest el criteri discriminatori i arbitrari contingut en els apartats de la resolució que s’impugna”.

En opinió de Fidel Molina, la disposició impugnada “afecta directament no sols a drets fonamentals dels afectats, sinó també a interessos públics especialment intensos, afectant de manera terrible als principis de llibertat d’empresa, igualtat i interdicció de l’arbitrarietat dels poders públics”. La demanda que va presentar SOS Hostaleria a través de Romero & Llodrá, assenyala que “el conscienciós informe d’avaluació i seguiment de la situació per la pandèmia COVID-19 en la Comunitat Valenciana de data 19 de gener de 2021, elaborat per la Subdirecció General d’Epidemiologia, Vigilància de la Salut i Sanitat Ambiental, així com l’informe de la mateixa data elaborat per la Directora General d’Assistència Sanitària als quals es fa referència en la Resolució posen de manifest un substancial repunt dels casos i un agreujament de la situació epidemiològica en els últims dies, encara que no existeixen motius objectius o objectivables que justifiquen el criteri de tancar el sector de l’hostaleria i restauració, en contraposició a la decisió adoptada en altres sectors com per exemple el de les grans superfícies i centres comercials”.

Els hostalers valencians consideren que el tancament de l’activitat de l’hostaleria en els termes descrits en l’apartat 1 b.). de la Resolució “manca de justificació, no sent ni proporcional, ni idònia ni motivada aquesta dràstica mesura, no superant per tant el test o judici de proporcionalitat”. En relació a l’impacte de la situació sanitària en l’activitat econòmica i social a la Comunitat Valenciana, dels informes tècnics als quals fa referència la “Resolució”, es desprén que l’origen de l’increment en els contagis en les últimes setmanes deriva principalment de contagis produïts en l’àmbit social o familiar en reunions com les dutes a terme amb motiu de les últimes festes nadalenques, que es van produir en domicilis particulars. En aquest sentit, Fidel Molina argumenta que “ni la causa de l’actual repunt ni la solució al mateix implica tancar el sector de l’hostaleria en la nostra Comunitat. Màximament tenint en compte les estrictes mesures d’higiene i seguretat amb les quals complien aquest sector amb anterioritat a acordar-se el tancament de l’activitat d’aquest”, ha assenyalat Molina.

En opinió dels hostalers, “la imposició del tancament de l’activitat hostalera suposa la privació absoluta i una intromissió administrativa brutal sobre el dret constitucional de l’exercici de la llibertat d’empresa, a un sector tan ampli i significatiu en la nostra Comunitat com són la restauració i l’hostaleria, per la qual cosa, tenint en compte el caràcter extraordinari i especial que suposa el tancament total d’empreses i la suspensió d’aquestes activitats, així com les implicacions que les mesures suposen, des d’un punt de vista constitucional, empresarial, laboral, social i econòmic, la Resolució hauria d’haver abordat adequadament les implicacions que té per a la salut pública el manteniment o la suspensió d’unes activitats no essencials enfront d’altres sobre les quals s’ha decidit el seu manteniment amb restriccions menys lesives”, hi ha conclòs Molina.

WhatsApp Portal de Xàtiva

Diseño, programación y mantenimiento web en Xàtiva