La Casa de Cultura de Xàtiva ha acollit aquest matí la Jornada «Xàtiva forma i ocupa», destinada a donar a conèixer públicament l’eina elaborada per l’Ajuntament de Xàtiva per tal de facilitar la relació entre demanda i oferta d’ocupació a nivell local. Aquesta ferramenta és un portal web vinculat a nivell municipal, i anomenat Portalemp (https://xativa.portalemp.com).
L’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà ha manifestat en la inauguració d’aquesta jornada que la voluntat que inspira a l’Ajuntament per a portar a terme aquesta ferramenta és la situació actual en el context econòmic, que apunta a la imminent entrada en una nova recessió. «Cada volta és més preocupant i ens obliga a les administracions públiques i Ajuntaments a treballar colze a colze amb el serveis d’ocupació per a intermediar i facilitar la cerca tant a les persones demandants com a les empreses que ofereixen feina», ha explicat Cerdà, qui ha assegurat que «l’Ajuntament és la porta d’entrada del veí i la veïna a l’Administració».
Ja en l’anterior legislatura es van posar en marxa diferents programes com el «T’acompanye», que pretén que aquelles persones que tenen més complicada la seua ocupabilitat tinguen un suport municipal. De fet, aquest programa ha ocupat l’última de les ponències del matí, que ha corregut a càrrec de la Directora General de Cooperació i Regidora de Benestar Social de Xàtiva Xelo Angulo, qui ha explicat el seu funcionament així com el del programa de Polítiques Inclusives.
Prèviament ha tingut lloc la presentació oficial del portal web per part del regidor d’Hisenda de Xàtiva Ignacio Reig, a més d’una ponència informativa sobre les ajudes per a la contractació del Servei d’Ocupació LABORA a càrrec de la Directora de l’espai empresa LABORA Xàtiva Aguas Vivas Salom. Una altra ponència, realitzada per l’Associació Cultural Valenciana de formació i inserció laboral de la Safor a través de Ana García i César Llàcer, ha tractat sobre la situació del sistema de formació professional per a l’ocupació, el programa integral de qualificació i ocupació i les ajudes a la contractació de la Càmera de comerç de València.
El portal web que s’ha presentat hui públicament porta un mes i mig en funcionament, i pel moment compta amb una quinzena d’empreses i al voltant de dos-cents demandants inscrits, el que suposa una bona xifra de punt de partida. La intenció és que en tres anys, la base de dades estiga al voltant dels 3.000 treballadors.
L’alcalde de Xàtiva també ha destacat que a través del servei de la intermediació laboral ja ha tingut lloc algun cas com el d’un supermercat que va a implantar-se a Xàtiva i que va requerir a l’Ajuntament per a fer la selecció del personal, havent facilitat uns 80 candidats dels quals ja s’han contractat a quinze.
«És un servei més que s’ha de prestar per part de l’Ajuntament de Xàtiva, que conjuntament amb el treball del servei d’Ocupació LABORA de la Generalitat i dels serveis de Benestar Social, sumem per a que les dades de l’atur cada vegada siguen menors, i que en aquest context econòmic que està per vindre l’impacte en la ciutat de Xàtiva siga el més lleuger possible», ha finalitzat l’alcalde de Xàtiva Roger Cerdà.