Hui ha tingut lloc la presentació de l’informe de l’Enquesta 2022 realitzada per l’IES Josep de Ribera, en la qual s’han desvelat els principals resultats de l’enquesta sobre intenció de vot a Xàtiva.

A l’anàlisi que ha difós el mateix institut sobre com quedaria l’Ajuntament de Xàtiva a partir de les dades de l’enquesta, han fet les següents valoracions:

  • El PSOE tornaria a ser el partit que obtindria major representació amb claredat i, per tant, aconseguiria l’alcaldia per tercera vegada consecutiva. A més a més, consolidaria la seua posició, ja que augmentaria en 1,5 punts percentuals respecte a les eleccions de 2019. Tot i això no aconseguiria la regidoria número 11 que precisa per assegurar-se una majoria absoluta i poder governar en solitari.
  • XÀTIVA UNIDA seria la força més afectada, ja que disminuiria 6,5 punts i, per tant, perdria entre 1 i 2 regidors.
  • COMPROMÍS podria recuperar representació a l’Ajuntament amb 1 regidoria, tot i que amb un percentatge molt ajustat (5,4%).
  • CIUDADANOS no aconseguiria cap regidoria, ja que el percentatge de vot s’allunya del 5% mínim que es requereix i la tendència estatal no ajuda.
  • El PP recupera força, ja que incrementa en 8,3 punts percentuals el seu suport. Això li permetria poder arribar a sumar fins a 6 regidories, sempre que aquesta tendència la consolide la tendència del partit a nivell estatal.
  • VOX entraria per primera vegada en l’Ajuntament de Xàtiva amb 1 representant i un suport d’un 7,5%.

En el treball han participat 98 alumnes de 1r de Batxillerat, que el 6 de maig van practicar 376 entrevistes en els cinc districtes de Xàtiva. El percentatge de fiabilitat del resultat és del 95%.

Des de l’Institut, volen deixar ben clar que aquesta enquesta forma part d’una activitat didàctica que s’emmarca en la programació del Departament de Geografia i Història i que les entrevistes i tota l’elaboració del projecte han estat protagonitzats per alumnes de 16-17 anys: «no podem comparar el seu treball amb el dels professionals de l’àmbit dels estudis sociològics«. Aquesta enquesta significa la realització d’un treball pedagògic que aporta una informació d’interés social i que volen compartir amb la ciutadania, però especialment amb els partits polítics i els mitjans de comunicació.

L’enquesta situa al PSPV com el partit més votat, amb el doble de regidors que la següent formació amb més suports, que seria el PP. Els populars superarien a Xàtiva Unida (XU) com segona força i obtindrien entre 5 i 6 regidors, enfront dels 4 que té en l’actualitat a l’ajuntament. Xàtiva Unida, en canvi, podria perdre entre un i dos edils, en situar-se entre 3 i 4 regidories. Compromís podria tornar a entrar en el consistori amb un regidor, mentre que Ciutadans (Cs) desapareixeria i deixaria de comptar amb representació municipal. El baròmetre també atorga un regidor a Vox, encara que la falta d’una candidatura sòlida podria condicionar la materialització d’aquesta predicció.

La projecció deixa molt limitades les opcions de la dreta de formar govern en aquests moments i manté a l’esquerra com a hegemònica a la ciutat. El PSPV seguiria en una posició privilegiada per a continuar en el govern.

En referència a la fidelització:

  • El PSOE seria el partit que més fidelitza els seus votants, ja que el 90,3% dels seus votants ja ho van fer en 2019. Això pot considerar-se positiu a primera vista, però cal fer veure també que no ha aconseguit captar massa votants d’altres opcions polítiques i tampoc ha absorbit la fuga de votants de CIUDADANOS.
  • En el PP sí que observem que obté part del seu electorat de VOX i del PSOE, però sobretot obté un 9,5% de procedència no manifesta i que molt probablement provenen de CIUDADANOS.
  • COMPROMÍS manté una taxa de fidelització gens menyspreable, que garantiria una base mínima de suport per aconseguir el regidor que preveu l’enquesta.
  • Pel que fa a XÀTIVA UNIDA, sembla que aconseguiria algun votant socialista i també una part de procedència no manifesta, tot i que es fa difícil pensar que provinguera de CIUDADANOS.

La valoració que fan els veïns de la gestió de l’equip de govern de Xàtiva es manté per damunt de l’aprovat, encara que es redueix considerablement respecte a l’últim sondeig practicat per l’IES Josep de Ribera en 2019, en passar d’un 6,4 a un 5,6 en 2022.

Pel que fa a la valoració dels portaveus es pot fer constar que percebem sensibles diferències. Dels líders dels partits del govern trobem els dos extrems. El més ben valorat és l’actual alcalde Roger Cerdà amb una puntuació de 5,8 però el pitjor valorat és Juan Giner amb un 4,4. Pel que fa als portaveus de l’oposició podem comprovar que Miquel Lorente aprova amb un 5,1 mentre que Ma José Pla es quedaria amb un 4,7.

WhatsApp Portal de Xàtiva