Pacte Costera-Canal

Solopizza Xàtiva

Aquest matí ha obert les seues portes La Placeta, les noves oficines de Benestar Social de l’Ajuntament de Xàtiva. L’acte s’ha fet coincidir amb la celebració de la jornada “La quarta pota” campanya de divulgació promoguda per la Generalitat Valenciana, amb la qual es pretén posar en valor els serveis socials municipals i els seus professionals com a pilars fonamentals de l’estat del benestar, al costat de la sanitat, l’educació i el sistema de pensions. A les 12 hores ha tingut lloc una visita a La Placeta de l’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, acompanyat pel director general de l’Agència Valenciana d’Igualtat en la Diversitat, José de Lamo i per la regidora de Benestar Social, Xelo Angulo.

L’alcalde s’ha mostrat especialment satisfet per l’apertura d’un centre que ha qualificat com a “reflex de la realitat del treball que hem fet per a que Xàtiva cresca econòmicament i en ocupació sense que ningú quede darrere”. Per a Cerdà “ara ningú pot dubtar que l’Ajuntament és una mà amiga per a que les persones que més ens necessiten puguen normalitzar la seua situació”. El primer edil se sent “orgullós de les polítiques que realment transformen la societat i que s’han dut a terme gràcies a un excel·lent treball de l’equip de Benestar Social, amb una gran professionalitat”. Cerdà ha volgut posar en valor altres aconseguiments del seu govern en matèria social, com ara l’apertura del CRIS i el CEEM, el JOC o les línies de 2 anys en col·legis públics de la ciutat.

Per la seua banda, José de Lamo, ha remarcat avanços legislatius del govern del Botànic com ara la renda garantida o la llei valenciana de serveis socials inclusius, en virtut de la qual els serveis socials passen a ser un dret subjectiu de les persones. El director general d’Igualtat en la Diversitat ha dit que la Generalitat ha multiplicat per 5 la inversió en serveis socials i ha dividit per 5 la ratio. Segons de Lamo, en 2019, a la Comunitat Valenciana hi ha un treballador de serveis socials per cada 2.500 persones. El representant de l’administració autonòmica ha comentat que “hem vingut ací per a governar per a les persones. És important que Xàtiva òbriga hui un nou espai destinat a millorar la vida de les persones”.

Finalment, la regidora Xelo Angulo ha destacat la intensa activitat desplegada per l’àrea de Benestar Social durant la present legislatura, de la qual ha dit que “s’ha materialitzat com un autèntic canvi de la política social de l’Ajuntament, basada en la participació dels agents socials en les polítiques municipals mitjançant l’elaboració de projectes concrets”. Angulo ha oferit dades referents a què en els darrers quatre anys s’ha produït un creixement notable dels recursos econòmics aportats per la Generalitat Valenciana al pla concertat, així com els generats pel propi Ajuntament. Segons la regidora, dels 539.739 € en 2015 s’ha passat al 1.252.685 € de 2019.

El pressupost total del departament per a 2019 arriba al 1.749.231,72 € per a polítiques socials. Els professionals que atenen els serveis generals de Benestar Social han passat de 9 en 2015 a 28 en 2019. Aquestos agents atenen el treball diari de serveis socials generals, el programa de menjar a casa, teleassistència, mesures judicials en medi obert, intervencions en infància i adolescència, etc. Entre les noves incorporacions de professionals hi ha perfils de psicòlegs, integradors, mediadors que se sumen als treballadors i educadors socials.

També s’ha implementat programes pioners, com ara el pla contra l’empobriment energètic que ha estat aplicat a 55 persones. Gràcies al programa de polítiques inclusives, s’han contractat a 140 persones al llarg de la legislatura. En el programa T’acompanye, d’itineraris d’inserció sociolaboral, han participat 420 persones en situació o risc d’exclusió social al llarg de la legislatura, de les quals el 25% s’han insertat al mercat laboral i el 90% han millorat la seua ocupabilitat mitjançant la realització de cursos o tallers.

A més a més, cal esmentar el programa Ganbaru per a menors, on han participat 20 menors d’edats compreses entre els 6 i 14 anys; l’oficina Pangea, servei de la Generalitat que presta l’Ajuntament, dedicat a l’assessorament de migrants en la tramitació de documents oficials, on s’han produït 633 assistències a persones de 35 nacionalitats diferents o el programa Mentalis, per a majors amb demència incipient.

WhatsApp Portal de Xàtiva