Demà dimecres 31 de gener, a les 19:30 hores, tindrà lloc al Museu de Belles Arts – Casa de l’Ensenyança la inauguració de la mostra amb motiu del XV aniversari de l’Exposició Antològica del pintor xativí Juan Francés que va acollir la Casa de Cultura de Xàtiva, primer, i el MuVIM posteriorment.

La motivació d’aquesta exposició resideix en que es compleixen quinze anys de l’homenatge i concessió de la medalla d’or de la ciutat, a la qual va seguir aquesta exposició antològica a Xàtiva i a València. Des d’aquell moment es va començar a gestar la catalogació dels seus dibuixos i de la seua pintura, amb un obra que adquireix una dimensió que va més enllà del seu valor artístic, convertint-se en patrimoni de la seua estimada ciutat.

En aquesta mostra, que es podrà visitar fins al 3 de març, es podrà veure part de l’obra dels «Músics», de gran format, creada al seu taller amb un dibuix de traç rectilini i vigorós i amb una pintura magnètica. Més d’una vintena d’obres dedicades a la música i els seus intèrprets.

«No podem prescindir de parlar de la varietat de tons o de l’escala cromàtica que ofereix cadascun dels llenços de Juan Francés sense interferir en l’esfera musical. Indiferentment a l’estil musical representat, Juan sempre va voler, a través de l’art, donar a conèixer una obra nova, dedicada al que ell va denominar com a noble art», explica el comissari de l’exposició Octavi Ballester.

També trobem alguna obra de pintura negra, en la rebel·lió de l’artista contra de la tan gastada llum mediterrània, una llum blanca en excés que mai el va convèncer. «Una pintura densa de matèria i color, la de Francés, fins al punt de semblar tenebrista», apunta Ballester.

WhatsApp Portal de Xàtiva