El Consorci de Bombers de València posa el focus en reduir risc a la muntanya durant estes Pasqües

52

Davant la previsió d’una major afluència a les zones de muntanya durant estos dies de Pasqua, el Consorci de Bombers de València recomana fer un ús responsable d’estos espais naturals, evitant incidents que desemboquen en rescats, així com el risc d’incendis forestals.

Quant als rescats, entre els incidents més freqüents es troben els que pateixen usuaris com sende-ristes, escaladors o ciclistes, que poden patir situacions com caigudes, desorientacions de la ruta, o problemes de salut com esgotament o deshidratació.

Enfront de tota esta classe de situacions, el Consorci té un ampli ventall de recursos pe a donar res-posta a tota classe d’incidències en els llocs més inaccessibles, incloent el seu Grup Especial de Rescat en Altura, GERA, l’helicòpter del Consorci V-990 amb metge, així com les dotacions de bombers i unitats de brigades forestals del Consorci.

Des del Consorci també recorden que durant estos dies de Pasqües també cal evitar un altre risc important: els incendis de vegetació i forestals. En este sentit, des del 28 de març fins al 8 d’abril, les brigades forestals BRIFO del Consorci s’encarregaran de fer rutes de vigilància per tota la província de València. Estes brigades, que durant la resta de l’any realitzen treballs de silvicultura preventiva, es dediquen durant estes setmanes de Pasqües a la vigilància, per estar atents davant qualsevol conat d’incendi. En este sentit, es recomana a la ciutadania tindre estos dies especial cura si detec-ten qualsevol fum, i atendre les prohibicions de les autoritats quant a l’ús del foc en determinats es-pais i dies.

El president del Consorci de Bombers i diputat de Medi Ambient, Avelino Mascarell, posa l’accent en “la responsabilitat individual i la conscienciació mediambiental com a mecanisme més potent a l’hora de previndre incendis”, i afirma que “la millor manera de combatre un foc és evitant que es declare”.

En este sentit, Mascarell ha volgut fer una crida “a les persones que durant estos dies utilitzen bar-bacoes i paellers en els seus habitatges privats” i els demana que “tinguen especial cautela delimi-tant les zones on estan les brases; sobretot tenint en compte els dies que hi haja previsió de vent a la nostra província”.

Quant a les persones que tinguen pensat visitar les nostres muntanyes, per tal d’evitar arribar a si-tuacions perilloses que desemboquen en un rescat, cal seguir una sèrie de pautes, entre les que l’inspector en cap del Consorci, José Miguel Basset, hi destaca “anar ben preparat quant a l’equipament tècnic per a l’activitat que anem a realitzar, dur suficients líquids per a no deshidratar-se, i un calcer adequat que ens ajude a evitar lesions”. Basset afegeix que abans de realitzar l’eixida també cal “consultar la previsió meteorològica, estudiar el traçat i avisar a alguna persona de l’activitat i ruta que anem a fer i, en cas d’emergència, telefonar l’1-1-2 o inclús fer ús de solucions tecnològiques de geolocalització”.

WhatsApp Portal de Xàtiva