Dimecres Violeta i construcció del nou IES Francesc Gil de Canals

80

El Dimecres Violeta d’aquesta setmana a Canals commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Sexual als Conflictes

El 19 de juny de 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència Sexual en els Conflictes.

La finalitat de la commemoració d’aquest dia és conscienciar sobre la necessitat de posar fi a la violència sexual relacionada amb els conflictes, honrar a les víctimes i els supervivents de la violència sexual de tot el món i retre homenatge als que han dedicat la seua vida a lluitar per a acabar amb aquesta mena de delictes.

En aquest dia, fomentem la solidaritat amb les persones que han sobreviscut a la violència sexual en els conflictes i pateixen els diversos estigmes que es deriven d’aquest tipus violència, com ser associades amb grups armats o terroristes o haver tingut fills fruit de la violació a les mans de l’enemic. L’enfocament centrat en el supervivent, destinat a alleujar l’estigma i reparar el teixit social, deu, per tant, centrar-se en la recuperació posterior al conflicte a través de la Resolució 2467. Amb aquest enfocament, les dones poden rebre la major part d’ajuda que necessiten. A més, l’enfocament permet contrarestar els estigmes socials que arrosseguen les víctimes, i els seus fills i filles, de la violència sexual relacionada amb el conflicte.

Són moltes les seqüeles que amb el pas dels anys, marquen la vida de les persones que són víctimes de la violència sexual. D’acord amb els relats dels supervivents, aquest tipus de conducta deixa marques físiques i psicològiques, que resulten difícils de superar. Per aquesta raó, moltes d’elles, necessiten ajuda per a poder sanar les ferides, mentre unes altres han de viure amb aquests records i traumàtiques experiències de manera permanent.

En el següent vídeo, les dones de Nepal conten la violència que van sofrir: https://www.youtube.com/watch?v=gUIPsBxI2eI&t=8s

A finals d’any, la construcció del nou IES Francesc Gil de Canals serà una realitat

  • El director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, i l’alcaldessa de Canals, Mai Castells, es reunien ahir, 14 de juny, amb la comunitat educativa del centre per informar-los de la marxa de la licitació de les obres.
  • Quinze empreses opten a construir de nou l’IES Francesc Gil, en una actuació on la Conselleria d’Educació invertirà al voltant de 9,7 milions d’euros.

L’alcaldessa de Canals, Mai Castells, junt amb el director general d’Infraestructures Educatives, Víctor Garcia, es reunien ahir amb la comunitat educativa de l’IES Francesc Gil de Canals.

La intenció, en trets generals, era detallar-los la planificació de la Conselleria d’Educació pel que fa a la construcció del nou institut, en el qual s’invertirà al voltant de 9,7 milions d’euros.

El director general ha explicat a l’equip directiu de l’IES Francesc Gil i a les persones representants de l’AMPA i de l’alumnat del centre que al concurs públic per construir de nou aquest institut “s’han presentat 15 empreses i en aquests moments el personal tècnic de la Conselleria que integra la mesa de contractació està baremant les pliques amb les ofertes econòmiques i tècniques presentades. Estimem que tot aquest treball conclourà després de l’estiu i, al setembre, ja podrem comptar amb una proposta d’adjudicació, que permetrà començar les obres cap a finals d’any”.

Víctor Garcia ha detallat que “el termini de construcció del nou institut serà de 17 mesos i, quan acabe l’obra, serà un centre més gran que l’actual, ja que comptarà amb 690 llocs escolars, uns 200 més que la matrícula d’aquest curs, fet que donarà resposta a les necessitats educatives futures del municipi”.

Per la seua part, Mai Castells, ha destacat “estem molt contentes perquè finalment s’ha atés la reivindicació de tota una comunitat educativa de voltant 40 anys. Aquesta qüestió no és particular, ni concerneix únicament al poble de Canals. Cal tindre en compte que el nostre poble rep afluència estudiantil de municipis veïns”.

Una vegada més, fem política basant-nos en el benestar de les persones, posant-nos en el seu lloc i atenent les seues demandes que, al cap i a la fi, també són les nostres, per descomptat. Per part nostra també agrair a Conselleria, i més especialment al company Víctor Garcia, qui ens ha ajudat a fer realitat aquest reclam públic, i amb qui estem treballant de la mà perquè, com més prompte millor, el nostre poble compte amb una nova institució educativa digna i a l’altura de les circumstàncies acadèmiques de totes i tots els estudiants que formen part del centre”.

El nou IES Francesc Gil es construirà en la mateixa parcel·la de 7.374 m2 de l’avinguda de les Moles que ocupa l’actual emplaçament. L’actuació que s’executarà consisteix en la demolició de totes les edificacions existents i la construcció d’un centre de nova planta amb un perfil de 12 aules d’ESO, 6 aules de Batxillerat, 2 per estudis de Formació Professional (4 aules amb els seus corresponents tallers), gimnàs, menjador per a 200 comensals en dos torns o autoservei i vivenda per al/la conserge.

El nou institut s’ha projectat com un edifici format per dos blocs paral·lels units per una porxada comú. Aquesta disposició permetrà un òptim aprofitament de la resta de la parcel·la, alliberant la major superfície possible d’espai per a jocs.

En la part nord de la parcel·la se situarà el bloc principal, que al seu torn es divideix en dos: un bloc docent (de tres altures: planta baixa i dos pisos interconnectats amb ascensor) i el bloc de serveis i vivenda de conserge (d’una altura). Paral·lel a ell es projecta el segon bloc, que allotja el gimnàs, amb la seua dotació de vestuaris i lavabos, i el menjador amb la cuina adjunta.

Entre tots dos blocs se situa una porxada que els uneix i permet el trànsit a cobert al gimnàs i al menjador. El porxo compleix, a més, la doble missió de donar entrada al centre i de servir d’espai de jocs resguardat en dies de pluja.

Els sistemes constructius emprats garanteixen el compliment dels estàndards d’estalvi energètic definits per la normativa vigent, i a nivell d’instal·lacions s’ha projectat una climatització mitjançant Unitats de Tractament d’Aire (UTA) per a totes les dependències docents amb capacitat fred-calor i ventilació, garantint una correcta renovació de l’aire en tot moment.

En aquesta mateixa línia, s’ha dissenyat un sistema d’alta eficiència energètica per mitjà d’equips d’aerotermia per al subministrament d’aigua calenta sanitària en el gimnàs i la cafeteria.

En total, la superfície construïda serà de 5.889,03 m2 i la superfície dels espais lliures a la disposició de l’alumnat de 4.477,26 m2, entre els quals s’inclouen zones de joc, enjardinament, dues pistes poliesportives, porxos i hort escolar.

WhatsApp Portal de Xàtiva