Solopizza Xàtiva

Els alcaldes i alcaldesses de Compromís, les Diputades i Diputats Provincials així com els seues representants en la FVMP han mostrat el seu rebuig davant l’acord de la FEMP amb el Govern per l’utilització del remament dels municipis qualificant-lo d’atemptat a l’autonomia municipal, ja que hauria de ser emprat pels propis Ajuntaments, ja que son aquests els que han fet grans esforços d’estalvi i de contenció de la despesa durant anys com per a que ara siguen confiscats per l’estat, l’estament públic més endeutat d’Espanya.

Amb aquesta mesura, el Govern d’Espanya confisca els Ajuntaments i les Diputacions dels seus romanents de tresoreria, intervenint-los de facto i hipotecant el seu futur. Ara és el moment dels acords i de reforçar el municipalisme i no del centralisme.

El portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví ja ha anunciat que quan aquesta proposta arribe a la seua tramitació parlamentària el govern de Sánchez ens trobarà enfront per defensar el nostre compromís amb els Ajuntaments i l’autonomia municipal amb el nostre vot en contra de l’utilització per part del govern dels romanents municipals.

Baldoví ha qualificat aquesta decisió de nefasta i catastròfica per als Ajuntaments, trencant el consens de tants i tants anys de la FEMP. Aquest és un molt mal precedent. Que el President haja hagut d’utilitzar el seu vot de qualitat trenca totes les regles que havien imperat al municipalisme.

La Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) sempre havia estat en contra d’aquesta mesura i aquest canvi d’opinió respon a un interès purament partidista del PSOE que ha trencat el consens dels darrers mesos.

L’expropiació dels fons municipals per part del Govern central ataca les competències de les institucions més properes a la ciutadania. Els Ajuntaments han de poder fer front la COVID amb els seus propis fons destinant-los a allò que consideren més important.

Allò important per als Ajuntaments, és derogar el sostre de despesa de la llei d’estabilitat pressupostària, coneguda com la llei Montoro i permetre que les entitats locals puguen invertir en les despeses generades per la pandèmia i aturar la fort crisi social amb aquells romanents de tresoreria que no poden tocar, sinó és per amortitzar deute i tornar-los al banc.

Compromis defensarà que el municipalisme ha de participar dels Fons de la Unió Europea en les mateixes condicions que l’Estat i les Comunitats Autònomes.

WhatsApp Portal de Xàtiva