Censen 27 tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) al Riu Canyoles al seu pas per Xàtiva

Del 7 al 26 de juliol, el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró ha tornat a Xàtiva per a continuar amb el seguiment i cens de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Riu Canyoles al seu pas per la capital de la comarca de La Costera. Esta temporada han aconseguit censar 27 tortugues d’aigua ibèriques. Concretament, 22 mascles, dues femelles i tres juvenils de Mauremys leprosa encara massa menudes per a ser sexades. A més a més, pel que respecta a tortugues exòtiques i invasores, destacar que han capturat i retirat del medi natural tres Trachemys scripta i una Mauremys reevesii

222

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’any 2015 el Projecte Emys d’Acció Ecologista-Agró va viatjar per primera vegada a Xàtiva per a realitzar el seguiment i cens de la població de tortugues d’aigua ibèriques (Mauremys leprosa) del Riu Canyoles al seu pas per la capital de la comarca de La Costera. Abans, en 2012, havíen començat ja a estudiar la població de Mauremys leprosa del Canyoles, però al seu pas per Moixent.

En 2015 van aconseguir censar 10 tortugues d’aigua ibèriques en el Canyoles a Xàtiva, confirmant així la presència d’esta espècie autòctona protegida en este tram del riu. Però, des d’aleshores el Projecte Emys no havia tornat a realitzar cap prospecció al Canyoles en la capital de La Costera. El motiu? Doncs, perquè des de 2016 a Xàtiva han treballat al Riu Albaida, del qual el Canyoles és afluent.

Tanmateix, esta temporada el Projecte Emys ha tornat a Xàtiva per a realitzar un nou cens de la població de tortugues d’aigua ibèriques del Canyoles. Concretament, del 7 al 26 de juliol, quan van instal·lar quatre trampes flotants amb esquer entre l’Assut del Palmeral del Carraixet i l’Hospital Lluís Alcanyís, zona on encara no s’havia realitzat cap prospecció de tortugues.

Fruit d’este cens, han aconseguit localitzar 27 noves Mauremys leprosa en este tram del Canyoles al seu pas per Xàtiva, tram on encara es desconeixia si estava present esta espècie. Es tracta de 22 mascles, dues femelles gràvides (amb ous) i tres juvenils encara massa menuts per a ser sexats. Així que ja podem afirmar amb seguretat que existix una població reproductora de tortuga d’aigua ibèrica en este racó del Canyoles.

Malauradament, durant el cens d’enguany també hem capturat en este tram del Canyoles una femella gràvida i dos juvenils de tortuga de florida (Trachemys scripta), fet que demostra que esta espècie exòtica invasora també està reproduint-se en este racó del riu. A més a més, en un altre tram de Canyoles al seu pas per Xàtiva un voluntari del Projecte Emys va capturar a mà una Mauremys reevesii, espècie exòtica originària d’Àsia que pot hibridar-se amb les nostres Mauremys leprosa.

Demostració del Projecte Emys a Moixent

Enguany el Projecte Emys no ha fet seguiment de la població de tortugues d’aigua ibèriques del Riu Canyoles al seu pas per Moixent, ja que és una població que considerem que tenen prou estudiada i que es troba en un correcte estat de conservació. De fet, és una de les poblacions conegudes de Mauremys leprosa amb més exemplars de tot el País Valencià.

Tanmateix, sí que van organitzar una jornada de demostració per a explicar en què consistix el Projecte Emys i quin és el treball que desenvolupen els voluntaris que participen en esta iniciativa de ciència ciutadana. Esta cita, celebrada amb motiu de la campanya “La vida que ens envolta”, iniciativa organitzada per l’Ajuntament de Moixent, va ser el dissabte 8 de maig a l’Assut dels Pouets, on van instal·lar quatres trampes flotants amb esquer.

Eixe dia van censar 43 Mauremys leprosa: 15 femelles, 20 mascles i 8 juvenils massa menuts per a ser sexats. De les 43 tortugues d’aigua ibèriques capturades, nou eren exemplars recapturats d’anys anteriors i les altres 34 van ser censades per primera vegada durant esta jornada de demostració del Projecte Emys a Moixent.

A més a més de Moixent i Xàtiva, el Projecte Emys d’AE-Agró ha viatjat enguany a la Marjal de Rafalell i Vistabella-Massamagrell, al Riu Magre al seu pas pel Marquesat, la Marjal d’Almenara, el Pont Sec del Barranc del Carraixet, el Tancat de la Pipa (Parc Natural de l’Albufera de València), el Barranc de l’Horteta de Torrent, els Ullals de Senillera d’Albalat de La Ribera i la Llacuna del Samaruc d’Algemesí.

Pròximament esta iniciativa de ciència ciutadana, que compta amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i enguany també amb el suport de Caixa Popular, viatjarà als municipis de Cofrents i Almansa per a estudiar i protegir les seues poblacions de tortugues autòctones.

Si vols participar en estos censos com a voluntari, envia un correu electrònic a projecteemys@gmail.com. Vine i ajuda’ls a conservar les nostres tortugues autòctones!!!

WhatsApp Portal de Xàtiva