Canals rep el premi “Repte Mapamundi” i commemora el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

76

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

L’alcadessa de Canals, Mai Castells, recull el premi atorgat al municipi per guanyar el “Repte Mapamundi”

  • El premi ha sigut entregat per Ecovidre i el Consorci de Residus (COR)

Aquest matí s’ha dut a terme, a la seu del Consorci de Residus (COR) de Xàtiva, la presentació oficial del projecte “Repte Mapamundi”, el qual, Canals va ser una de les guanyadores d’aquest concurs.

L’alcaldessa de Canals, Mai Castells, acompanyada pel president del Consorci de Residus (COR), Vicente Muñoz, i del vicepresident, Miquel Àngel Picornell, ha assistit, junt amb la resta d’alcaldes i alcaldesses dels pobles guanyadors, a aquesta presentació i recollida del disseny personalitzat que es veurà en els cinc contenidors de vidre que es repartiran en els diferents llocs de Canals.

En aquesta estampació s’han recollit els símbols que s’identifiquen en cada municipi. En aquesta ocasió, es fa ressò de les festes patronals, amb la Foguera, un fester i una festera; també de la gastronomia típica amb el plat d’arròs al forn i les pastes tradicionals; dels edificis més emblemàtics de les diferents pedanies, com les esglésies o el Torreó; de l’agricultura amb un taronger i dels paratges naturals que envolten a Canals com els ponts, els rius i el túnel.

«Volem donar les gràcies a tots els veïns i veïnes de Canals per la conscienciació i responsabilitat que van tindre durant la campanya de reciclatge de vidre. Des del consistori apostem per dur endavant aquesta classe d’iniciatives que millore el medi ambient», assenyalava l’alcaldessa Mai Castells.

Cal recordar que Canals ha estat una de les dues guanyadores de la seua categoria, d’entre els 93 municipis presentats, per haver obtingut una major puntuació segons l’increment dels quilograms de vidre respecte a l’any passat, i a les activitats i iniciatives promogudes pel consistori per donar a conéixer aquesta campanya que ha estat en promoció durant els mesos d’octubre i novembre.

“Dimecres Violeta” commemora el Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència, amb la figura de la bioquímica Margarita Salas

El pròxim divendres 11 de febrer, es celebra el “Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència”. I per aquesta raó, la Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Canals vol donar a conéixer, mitjançant l’activitat “Dimecres Violeta”, la figura de la bioquímica espanyola Margarita Salas.

Margarita Salas va ser una de les primeres dones espanyoles en treballar en el camp de la bioquímica. En aquella època, Margarita no era reconeguda pel seu treball, sinó per ser la dona del científic Eladio Viñuelas, la qual cosa a ell li pareixia injust. Per això, amb la finalitat de què el treball de Margarita fora valorat com es mereixia, en 1970 va iniciar l’estudi del virus de la pesta porcina africana i la investigació va quedar, exclusivament, sota la direcció de la científica. D’aquesta forma, Salas va poder demostrar que era capaç de tirar avant la investigació per si mateixa i es va convertir en una científica amb nom propi.

Al llarg de la seua vida Margarita Salas va obtindre nombrosos guardons, però destaca per ser la primera dona a rebre la Medalla Echegaray, atorgada per la Reial Acadèmia de Ciències Exactes, Físiques i Naturals, amb l’objectiu de reconéixer una eminent carrera científica.

Amb la commemoració d’aquest dia es pretén donar suport a aquestes dones científiques, així com promoure el seu accés a l’educació, la capacitació i la investigació en àmbits de ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques.

«Encara que en els últims temps s’ha fet un gran esforç per inspirar i promoure aquest col·lectiu, les dones segueixen trobant obstacles per desenvolupar-se al camp de la ciència», assenyalen des de la Regidoria d’Igualtat.

WhatsApp Portal de Xàtiva