Aquests son els 11 elements patrimonials de Xàtiva a la Llista Roja d’Hispania Nostra

Esta Llista recull aquells elements del patrimoni cultural espanyol que es troben sotmesos a risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors, amb l'objectiu de donar-los a conéixer i aconseguir la seua consolidació o restauració.

760

Clínica dental Pablo Fos

PoolWork Xàtiva

La llista roja d’Hispània Nostra identifica i cataloga el patrimoni cultural en risc i, entre els elements patrimonials de Xàtiva que es troben en la llista roja es troben:

1. El molí Sarrampedra: és un molí fariner i està documentada des del segle XIX, encara que algunes fonts indiquen que podria ser anterior. Ha sigut qualificat pel professor Jorge Hermosilla com el «millor exemple de molí hidràulic de la comarca de la Costera». A conseqüència del fervor de la «bambolla de la rajola», va estar a punt de ser derrocat per l’ajuntament de Xàtiva. No obstant això, la forta oposició popular, unit a l’informe de la Comissió de Llegat Històric i Artístic va obligar a paralitzar l’enderrocament.

Grau de protecció legal:
Bé de Rellevància Cultural Genèrica, en tractar-se d’un molí d’aigua, segons Disposició addicional cinquena. apartat 2 de la Llei 4/1998, d’11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià.

Estat de conservació:
L’immoble es troba actualment en un avançat estat de deterioració. La propietat va ser intervinguda amb elements impropis a mitjan segle XX, la qual cosa unida a la falta de manteniment i conservació ha derivat en el col·lapse de gran part de l’estructura, generant una situació d’amenaça per ruïna imminent. A més d’això, en els últims anys, a conseqüència de la falta de diligència, l’immoble ha sigut objecte d’espoli i saqueig.

2. Els banys àrabs, datats en el segle XII, encara que ben conservats, presenten la falta de protecció i projectes de rehabilitació, la qual cosa els col·loca en risc. Situats sota el carrer Argentería, la seua inclusió en la llista ressalta la necessitat de posar en valor este patrimoni històric i cultural.

Grau de protecció legal:
Sense protecció específica

Intervencions:
Es van dur a terme dues excavacions arqueològiques, la primera en 2002 i la segona en 2015, realitzada pels Servicis Tècnics Municipals. Esta última es va concentrar en tres aspectes: neteja i excavació de les zones no treballades de manera íntegra en la intervenció anterior, ampliació de la zona d’excavació cap al sud i sota la vorera, i excavació i seguiment de les sabates de fonamentació de la coberta projectada.

3. La Casa-Palau Barón de Sacrolirio, construïda en el segle XVII, es troba en estat d’abandó des de la seua adquisició per l’Ajuntament en 1993.

Grau de protecció legal:
Sense protecció específica – Normativa de protecció del BIC “Barri antic de la ciutat de Xàtiva i el seu castell”

Estat de conservació:
L’immoble porta temps deshabitat i sense ús. La coberta es troba deteriorada i en algunes parts ja han cedit els forjats, la qual cosa ha ocasionat que l’aigua de pluja entre a l’interior de l’immoble i accelere la seua ruïna. A conseqüència d’això, alguns forjats interiors presenten danys greus, incloent-hi l’enfonsament de part del bigam original de fusta (possiblement del segle XVII). Part de l’estructura es troba apuntalada (com pot veure’s en la fotografia de l’interior de l’immoble).
Així mateix, la façana principal de l’immoble presenta uns certs danys, com a greus clivelles estructurals o pèrdua de revocos. Cal assenyalar que l’edifici ha sigut vandalitzada recentment i ha perdut part dels taulells dels sotobalcons, datats en el segle XVIII.

4. El Llenç de la muralla almohade del Castell de Xàtiva, amb arrels ibèriques i romanes, presenta un estat precari i risc de solsida. Encara que és un Bé d’Interés Cultural, la seua inclusió en la llista ressalta la urgència d’accions de conservació, especialment en el tram datat entre els segles XI i XII.

Grau de protecció legal:
BIC

Estat de conservació:
Estat precari, té danys en la part superior del llenç i s’han produït solsides amb múltiples clivelles estructurals i preocupant pèrdua de material. Es troba emplenat amb blocs de formigó i ha perdut completament el revoque de morter.

5. La paperera Sant Jordi va ser fundada per l’empresari Gregorio Molina, la seua construcció data de 1932-1939. En el seu moment, va ser un empori que va ocupar a centenars de persones i va transformar l’economia local. La signatura va perdre fulgor a la fi dels 60. Encara va mantindre la seua activitat quasi residual amb altres amos fins a 1992. El conjunt alberga la ximenera industrial més alta de la Comunitat Valenciana, amb 50 metres d’altura.

Grau de protecció legal:
Sense protecció específica – No es troba protegida.

Estat de conservació:
L’estat és dolent. Gran part del conjunt es troba en risc de col·lapse.

6. El llenç de la muralla almohade del Castell de Xàtiva: es tracta d’un mur que s’estén pel vessant de la muntanya i està realitzat, originalment, amb tabiya i maçoneria. Actualment, la part que es troba en pitjor estat, està posada pegats i ha sigut emplenada amb blocs de formigó.
Es conserven parts de realització islàmica i cristiana, així com algun tram ibèric. Este tram en concret, amb clivelles i solsides, està datat entre els segles XI i XII.

Grau de protecció legal:
BIC

Estat de conservació:
Estat precari, té danys en la part superior del llenç i s’han produït solsides amb múltiples clivelles estructurals i preocupant pèrdua de material. Es troba emplenat amb blocs de formigó i ha perdut completament el revoque de morter.

7. En època dels regnes de taifes, les muralles de Xàtiva van arribar a ser les més extenses de València, amb un recorregut de tres quilòmetres. Esta construcció constata el valor estratègic que tenia la ciutat de Xàtiva com a plaça forta.
Al llarg dels segles, les muralles patiran contratemps que perjudicaran el seu estat, com l’incendi de Xàtiva de 1707 o els terratrémols de 1748, però al seu torn van continuar sent reparades i mantingudes, sent l’última reparació durant la primera guerra carlista (1838).

Grau de protecció legal:
BIC – Declaració BIC genèrica GVA de la Llei 4/1998, d’11 de juny, de la Generalitat Valenciana, del Patrimoni Cultural

Estat de conservació:
Si bé part dels trams de les muralles han sigut sotmesos a una rehabilitació integral, com la Torre del Sol en 1998, existixen uns certs trams en precari estat de conservació. La fàbrica que predomina en les muralles és la tàpia àrab, sent este un element molt susceptible a l’erosió pels factors meteorològics si no està degudament consolidat. A més de l’anterior, la falta de manteniment continuat ha ocasionat que la vegetació cresca en els llenços de la muralla, accelerant el procés d’erosió de les muralles. Tres torrasses es troben en estat ruïnós.

8. La Casa-Palau de Luís Cerdà

Grau de protecció legal:
Protecció General pel vigent PGOU. L’escut de la portada està declarat BIC.

Estat de conservació:
L’estat de l’immoble és pèssim. La falta de manteniment de la coberta, unit a la inacció dels actuals propietaris, ha ocasionat que la coberta que dona al carrer Roca s’haja afonat íntegrament, provocant la seua caiguda el col·lapse dels forjats dels pisos inferiors.

9. Casa Palau dels Sanz de Sorió: L’immoble va pertànyer a la família dels Sanz, Senyors de Soriò, des de la conquesta de la ciutat de Xàtiva per Jaume I i data del segle XIV.
Durant el segle XVIII, l’immoble va patir importants reformes. L’edifici porta buit més de 40 anys, després de la jubilació dels propietaris, uns comerciants dedicats a la venda de vins i vinagres. Actualment, la casa està a la venda en un portal d’internet, malgrat el seu estat ruïnós.

Grau de protecció legal:
Sense protecció específica

Estat de conservació:
Es troba en un estat de conservació molt precari i descurat. Gran part de l’immoble ha patit solsides.

10. Antiga estació del ferrocarril Xàtiva-Alcoi: El 20 de desembre de 1854 arribava el tren a Xàtiva. Actualment, és la segona estació de trens més antiga d’Espanya, després de l’Estació del Grau de València, que seguix en peus.
L’any 2017 es va iniciar un procediment per a la seua declaració com a Bé de Rellevància Local amb caràcter individual i la seua inclusió en l’Inventari General del Patrimoni Cultural Valencià, segons la classificació, tipus A), com a part de la classificació de «Monuments d’Interés Local». El tema va ser tractat en la Comissió Mixta de Patrimoni i es va aprovar elevar-ho a la Conselleria de Cultura per a procedir a la seua catalogació com BRL. En data de hui no consta la seua incoació ni catalogació.

Grau de protecció legal:
Sense protecció legal patrimonial. Inclosa en «Altres inventaris sectorials no inclosos en el IGPCV» de la Generalitat Valenciana, secció Etnologia. Inscrita en el catàleg de béns patrimonials del municipi des de l’any 1983, amb número d’inventari X-324

Estat de conservació:
Dolent. En estat de ruïna. L’edifici porta anys sense la seua coberta de dos vessants i sense les seues cintres metàl·liques. Hi ha despreniments en les façanes exteriors i interiors, alguns arcs han hagut de ser apuntalats i a l’interior creix vegetació sense control.

11. L’ermita de Sant Antoni va ser fundada l’any 1654 pel degà de la Catedral d’Orihuela Llorenç Brú, tal com consta en el seu testament, realitzat el 31 de maig de 1654 i conservat en l’arxiu del Regne de València.
En este document consta la voluntat del degà de realitzar una ermita als afores de la ciutat, dedicada a Sant Antoni de Pàdua i que fora custodiada per l’administrador més antic de la parròquia de Sant Pere.

Grau de protecció legal:
Bé de Rellevància Local

Estat de conservació:
L’ermita es troba abandonada i en ruïnes. Presenta un nombre important de lesions com a clivelles i fissures, humitat per capil·laritat, llavats en el parament, escantells i despreniments, ennegriment, presència abundant de vegetació, atac biòtic i biològic (floridura, xilòfags, etc.), tapiat de buits, elements impropis i grafitis i pintades delictives.

Què és la Llista Roja d’Hispània Nostra?

La Llista Roja d’Hispània Nostra és una eina de participació social creada amb la finalitat de donar a conéixer, sensibilitzar i actuar sobre els elements patrimonials del territori espanyol en risc de desaparició 1. Esta llista identifica i cataloga el patrimoni cultural en risc, i s’actualitza periòdicament. En el període comprés entre l’any 2023 i 2024, esta llista ha sumat 13 nous elements en risc, la qual cosa subratlla la urgència d’atendre la situació crítica d’estos béns culturals a Espanya 2.

Com protegir el patrimoni de Xàtiva?

Hi ha diverses formes en les quals pots contribuir a la conservació del patrimoni cultural de la ciutat. Ací hi ha alguns suggeriments:

  • Participa en iniciatives ciutadanes: L’oposició popular ha sigut un factor clau en la preservació d’alguns elements patrimonials de Xàtiva, com el Molí Sarrampedra. Pots unir-te a grups ciutadans que treballen per a protegir el patrimoni cultural i participar en iniciatives de conscienciació i reivindicació.
  • Dona suport a projectes de rehabilitació: Els banys àrabs de Xàtiva, per exemple, necessiten projectes de rehabilitació per a la seua conservació. Pots donar suport a projectes de rehabilitació i restauració d’elements patrimonials de la ciutat a través de donacions o voluntariat.
  • Visita i difon el patrimoni cultural: La visita als elements patrimonials de la ciutat és una manera de donar suport a la seua conservació. A més, pots difondre la importància del patrimoni cultural de Xàtiva a través de les xarxes socials, blogs, o qualsevol altre mitjà que tingues al teu abast.

Font: Lista roja Hispania Nostra

WhatsApp Portal de Xàtiva