Xerrada de Carlos Taibo sobre el TTIP a l’Ateneu Popular de Xàtiva

297

Clínica dental Pablo Fos

WhatsApp

Estudi Alicia Herrero

El proper dijous 6 d’octubre, Carlos Taibo, professor titular de Ciència Política i de l’Administració en la Universitat Autònoma de Madrid, així com autor de nombrosos llibres i articles, realitzarà una xerrada a l’Ateneu Popular de Xàtiva sobre el Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversions entre EEUU i la UE (TTIP per les seues sigles en anglès), sobre el qual ha escrit un llibre titulat: Para entender el TTIP. Una visión crítica del Acuerdo Transatlántico de Comercio e Inversiones.

Aquest tractat, negociat en secret entre els governs involucrats baix la pressió de les grans multinacionals, és un pas més en l’intent de dominació del capitalisme sobre tot allò relacionat amb la nostra vida: alimentació, sanitat, educació, drets laborals, medi ambient, privacitat, aigua.

L’objectiu principal és, segons han reconegut els negociadors, eliminar les “barreres” reguladores que limiten els beneficis potencials de les corporacions transnacionals als dos costats de l’Atlàntic. Les barreres que tant molesten a les grans corporacions són, per exemple, les normatives europees de protecció social i del medi ambient, els drets laborals (com el dret a un salari mínim i el dret a vaga), les normes de seguretat alimentària, les regulacions sobre la restricció en l’ús de determinades substàncies químiques tòxiques (com pesticides) en l’agricultura i altres àmbits, les lleis que protegixen la privadesa en internet i la protecció de dades. Al mateix temps, pretenen que els serveis públics «s’òbriguen al mercat», facilitant la seua privatització.

El que podem esperar, llavors, d’aquest tractat és que la qualitat de la sanitat, l’educació, l’aigua i la seguretat , per exemple, siguen objecte d’especulació i de recerca del màxim benefici estant mediatitzades per la seua rendibilitat.

Per últim, dins del TTIP es busca incloure una Clàusula de Resolució de Conflictes entre inversos i Estat que permetria a les grans empreses demandar als estats quan no obtinguen beneficis com a resultat de decisions de política púbica, qüestionant d’aquesta manera decisions preses per estats sobirans i demanant indemnitzacions quan aquestes decisions afecten negativament als seus beneficis.

WhatsApp Portal de Xàtiva