Xàtiva invertirà fins 4,5 milions d’euros en rehabilitar el nucli antic i el barri del Carmen

L’Ajuntament aconsegueix ajudes del Govern Central i la Generalitat per rehabilitar 100 habitatges

L’Ajuntament aconsegueix una línia d’ajudes per rehabilitar 100 habitatges del nucli antic i el barri del Carmen que suposarà una inversió global de fins a 4,5 milions d’euros. El Ministeri de Foment i la Conselleria d’Habitatge, dins del Pla de Regeneració de Zones Urbanes (ARRUS), han aprovat concedir una subvenció de 2,1 milions d’euros, de la qual 1,5 milions d’euros corresponen a l’administració central i vora 600.000 a la Conselleria, per actuacions urbanístiques de regeneració o rehabilitació.

Aquest pla estatal també preveu inversió municipal i dels particulars. En aquest sentit, l’Ajuntament té previst aportar fins a 460.000 €. D’aquesta manera, els propietaris del nucli antic o del barri del Carmen que vulguen rehabilitar les seues cases només hauran de pagar el 40% de la intervenció ja que la resta ho cobriran les administracions.

El alcalde Roger Cerdà ha destacat el fet que la inversió d’aquesta important quantitat econòmica en rehabilitació d’immobles té una repercussió indirecta en la creació d’ocupació a la ciutat, estimant-se la generació d’uns 100 llocs de treball. Cerdà ha volgut “agrair l’esforç de la Conselleria per poder dur a terme aquesta aportació de fons a la ciutat. És una ajuda que ens resulta imprescindible perquè ens permetrà executar actuacions en 100 habitatges del nucli antic i del Barri del Carmen. D’altra manera, en un context com l’actual, haguera estat molt difícil desenvolupar aquestes accions, atesa la situació en què ens han deixat l’Ajuntament”.

Per a l’alcalde, aquestes ajudes suposen la solució per a la “lamentable situació en que es troba el barri del Carmen com a conseqüència de l’incompliment de les promeses de l’anterior equip de govern”. Cerdà ha manifestat el compromís de l’equip de govern de gestionar aquest programa amb la major agilitat possible per tal que es complisquen els terminis i les obres estiguen executades a finals de 2016. Per la seua banda, Cristina Súñer, responsable de l’Àrea d’Urbanisme, ha dit que “estem molt satisfets perquè esta subvenció permetrà arrancar el primer pla de rehabilitació i recuperació del Nucli Antic i d’edificis molt necessitats com els del Barri del Carmen. Creiem que, amb la col·laboració del veïnat aconseguirem recuperar àrees que constitueixen, com és el cas del centre històric, un patrimoni fonamental per al poble de Xàtiva. I farem tot el que estiga en les nostres mans per aconseguir-ho”.

Així mateix el regidor de Patrimoni Històric-Artístic, Jordi Estellés, pensa que “amb una assignació econòmica tan important, estem front al primer pas per recuperar el centre històric. No obstant, és necessària la participació ciutadana per donar-li forma als projectes urbanístics que es desenvoluparan als distints àmbits del centre històric. Hem de fer un important esforç de comunicació perquè els veïns del nucli antic puguen accedir a les ajudes amb tota la informació”.

El pla de subvencions preveu que les actuacions arranquen al llarg de 2016 per això, des del consistori, es prepararà una campanya informativa que explique les condicions per accedir a l’ajuda.