Vols vendre la teva casa? Ací tens uns consells

Per Salva Calvo. Aquitecte Técnic Col·legiat e Enginyer de l’Edificació.

Vols vendre ta casa ràpidament? Estem en moments de venta d’immobles i crec que aquells que estan barallant la venta d’un, deuen tenir clar alguns factors, per poder vendre aquest en el menys temps possible. Quins factors són importants? Una bona estratègia de mercat, un agent immobiliari efectiu i de confiança, un bon preu i el que la teua casa enamore els futurs compradors. Açò últim pot dependre de tu. Anem a donar-vos algunes idees per aconseguir-ho:

Primerament, valorem l’exterior de la vivenda.

I. Pintura adequada.
La pintura exterior és costosa. Si està en males condicions i no pots pintar-la, elimina almenys les taques que tinguen les parets i neteja-les. De vegades, simples accions produïxen un canvi d’impressió radical en l’aspecte exterior de la teva casa.
II. Jardí net.
Millor si les flors estan ben cuidades i l’herba i les tanques en bones condicions. Si no estan així, és millor que talles les plantes danyades i retires les fulles seques. Elimina el fem, les restes de tala i poda, els testos de plantes buides, arreplega la mànega i retira altres accessoris de jardí.
III. Rebutja mobles trencats del pati, guarda’ls o repara’ls.
Si penses utilitzar-los en la casa on et mudaràs, pots pintar-los i ja tindre eixa tasca avançada. Trau-los de l’immoble en venda com més prompte millor.
IV. Pensa per on entraran els futurs compradors.
Encara que moltes famílies entren pel garatge, açò no funciona per als teus visitants i podria causar mala impressió. Normalment la millor opció és l’entrada principal.

En segon lloc, la vivenda ha  d’enamorar per dins.

1. La primera impressió compta i molt.
Mira ta casa com si fores un comprador. Fes l’exercici de parar-te en la porta i tindre la visió de com la veurà una persona que mai l’ha visitat. Si no pots ser objectiu demana ajuda a un amic o familiar. Què es sent quan es veu per primera vegada ta casa? Presta especial atenció a la porta principal de la vivenda. Si està un poc gastada pel temps, considera pintar-la o envernissar-la, o almenys netejar-la bé.

2. Arreplega, guarda i rebutja.
Eixes tres paraules són essencials al posar la teua propietat a la venda.

3. Assegura’t que lluïsca espaiosa.
No importa la grandària de la casa, no tingues mobles en el mig que entorpisquen al caminar. Si t’estàs mudant no deixes caixes en el mig.

4. Fes que ta casa siga acollidora.
Encara que estiga buida, la casa ha de donar sentit de llar, un dels elements que promou el «home staging». Per a això, una temperatura i il·luminació adequada ajudaran. Fins i tot pots posar flors fresques en la entrada o la cuina quan es tinga que mostrar.

5. Organitza els teus mobles.
A vegades pensem més en la utilitat que en la bellesa a casa. Posem mobles grans en el mig d’un saló perquè és més còmode per als xiquets o per a veure televisió. Si el mostres a un comprador, assegura’t que estiguen en harmonia amb l’espai i ben ubicats.

6. Practica això de que «menos és más».
Si és necessari lloga un magatzem per a tots els teus articles personals i deixa que la simplesa s’apodere de la llar.

7. Busca un «look» el més neutral possible.
La teva casa, com totes, està plena dels teus records, però és important que quan vinga un comprador s’identifique amb la teua vivenda com si ell ja estiguera en ella. Guarda els teus quadros més significatius i els elements que poden portar controvèrsia, com els de tema religiós, polític, equips esportius,… Ajuda a què els compradors visualitzen els seus propis objectes si compren ta casa. Si troben massa objectes personals els serà difícil imaginar-se com es veuran.

Per altra banda, la neteja i la pintura venen.

A. Fes una neteja a fons.
Quan decidisques posar la casa a la venda, neteja com si t’anares a mudar. Un comprador amb interès reial en ta casa, revisarà totes les zones de la vivenda, fent especial insistència en les més crítiques, com són les cuines i el bany, però no descuides garatges, terrasses, trasters,…
Recorda ordenar i netejar també els armaris del bany i els tocadors. Que no hi haja restes d’humitat, maquillatges, toaletes desmaquilladores,… Açò no costa diners, només et portarà temps. Una casa neta és més agradable a la vista, permet que es lluïsquen els millors atributs de la vivenda i donarà una agradable sensació als teus visitants. Si fas una neteja general a fons, només hauràs de fer neteges de manteniment durant el temps que estiga a la venda.

B. Procura tindre colors neutres.
Els colors de moda, són això, de temporada i no necessàriament reflecteixen el gust general. Els tons que uses en les teues parets tenen influència en l’ànim de qui està en la casa i en la percepció de la grandària. Si vols anar amb seguretat, elimina colors intensos de les teues parets i utilitza tonalitats clares i neutrals com a blancs i cremes. Elimina murals i els forats dels quadres.
El terra també ha d’estar molt net. Si tens estora és bona idea donar-li una neteja professional i eliminar totes les taques i símptomes de vellesa o desgast.

C. Evita olors fortes a menjar o animals.
Si tens algun, és preferible que no estiguen en la casa quan la visiten futurs compradors i que mai hi haja restes del seu menjar, pèls, necessitats o zones amb olor d’ells.
No cuines res abans de les visites.
Eixe perfum que tant t’agrada podria no agradar-li a una altra persona, o pitjor encara, recordar-li a altres. Recorda que els divorcis i separacions són una de les principals raons de canvi de casa.

D. Fes les reparacions necessàries.
Almenys les que no siguen molt cares. Panys trencats, portes i finestres que no tanquen, vidres trencats o goteres en sostres, piques i banys, fan la sensació de descuit. A més el comprador podria pensar que hauria d’invertir molts diners en reparacions.
Si la propietat necessita reparacions majors, com a teulades, canonades, instal·lacions o canvi d’entaulellats i sòl, investiga el valor de la propietat i pressuposta el cost dels dits treballs. Busca ajuda professional sobre si és convenient o no invertir en eixes millores.

E. Procura tindre il·luminació i temperatura adequades.
Una casa amb llum natural dóna sensació d’energia, vitalitat i claredat. Si la teua no ho té, utilitza llum artificial. Els llums de llum indirecta donen una sensació agradable i acollidora.
Evita el fred o la calor intensa. Tindre frescor natural és ideal, però si no ho tens, gradua la temperatura perquè siga confortable.
En definitiva, tindre el teua casa preparada per a la venta pot ser clau per a guanyar.

Per a finalitzar, i a manera de resum, les meues últimes recomanacions són:

• Posar un pelut nou.
• La façana i el pati han d’estar perfectament nets.
• La porta principal ha d’estar en perfecte estat i neta.
• Instal·lar peretes de màxima potència per a aconseguir que la casa brille.
• En cuina i banys, netejar i pintar les juntes dels taulellets.
• Mantindre les tapes dels inodors baixades sempre. El mateix per a portes de llavadores, eixugadores i llavaplats.
• Les cadires, butaques i sofàs, han d’estar netes i sense desperfectes provocats per fregaments, animals o el pas del temps.
• Reemplaçar la silicona al voltant de banyeres, dutxes i piques.
• Ventilar la casa, eliminar el desordre i reduir el mobiliari al mínim.
• Llevar fotos i quadres personals.
• Llevar les col·leccions personals i les medicines en la mesura que siga possible.
• Despersonalitzar la vivenda al màxim.
• Buidar els armaris o almenys ordena’ls.
• En la cuina, retirar els utensilis i el no necessari. Els bancs i encimeres com més buits millor.
• En balcons i terrasses prop de la platja, llevar l’arena i l’òxid acumulat.

I recorda aquest últim consell: el millor i ÚNIC olor que pot desprendre una vivenda és el del Café acabat de fer.