Vicente Rodenas ensenya als més menuts una altra forma de jugar

img_9678Vicente Rodenas exposa a la Casa de Cultura de Xàtiva ‘Manualitats de cartró i espill’. L’objectiu d’este artista és el simple fet de que amb poquet és pot passar una bona estona, un missatge sobre tot per als més menuts de la casa que ara tenen milers de coses amb les que jugar. Ens traslladem a la Sala Entresol, on ens espera Rodenas per explicar-nos que és exactament el que ell exposa a la seua ciutat natal. L’exposició és divideix en dues parts: les manualitats amb cartró i els quadros d’espill, segons anuncia el títol de la mostra.

– Vicente, amb quina finalitat realitzes estes manualitats?

El fi es transmitir als menuts que poden jugar en una caixa de cartró. Per exemple, jo he tingut als meus nebots jugant al parc en un vaixell de paper. No el varen trencar en dos dies. Al cap d’estos dies els feia una altra cosa.

– D’on va eixir la idea de fer-ho?

Després d’estos vaixells amb paper, vaig començar a fer ninotets, de seguida cotxes amb paquets de tabac, i a partir d’ahí vaig ampliar els meus enginys.

РQu̬ ̩s el m̩s complicat de tot?

Les portes dels vehicles, per exemple. Per açó hi ha que no en tenen, perque es complica per a un xiquet.

– Quan es tarda en fer una d’estes manualitats?

Més o menys dos o tres dies, per exemple per a una moto. El temps que més he estat ha sigut un mes, va ser per a un avió que un xiquet em va demanar. El que més costa és fer les parts més menudes.

– Hi ha que tindre molta paciència per a fer-ho…

Sí, paciència però també molt de cap. Sobretot per a fer el primer, després ja ixen més fàcilment.

– No es necesiten uns materials molts específics, i aixó també és un punt favorable…

Són materials que pots tenir a casa. Plastic dur, cartró de pastissos, cartró normal, fil de coure, escuradents… A més, els menuts al fer estes joguines sempre les cuidaran més.

Els quadres d’espill

– Els quadros tenen la mateixa història que les manualitats?

No. Amb ells vaig começar abans que les manualitats. Va ser l’any 1982-83.

– Quina és la temàtica d’ells?

No hi ha un tema concret. Tinc un catàleg amb dibuixos i em fan encàrrecs. Però si volen un altre dibuix, també el faig. A més, el puc fer en negre, o a color. Però hi ha voltes que només ho faig en negre, com el Cristo o l’escut de Xàtiva.

– I el material que utilitzes per a pintar-los?

Simplement tempera.

– Havies exposat alguna vegada?

No, és la primera.

– Penses seguir fent-ho?

Si tinc alguna cosa més i agrada sí que puc exposar més. Ací està exposat el que jo tenia a ma casa, i alguns que he demanat que ja tenia fets.

[nggallery id=312]