Una màquina trituradora elimina les restes de 71 palmeres afectades pel morrut roig a Ontinyent

És la primera volta que la màquina ix d’Elx, on porta destruïdes més de 15.000 palmeres

Manuel Cuesta recorda la importància d’eliminar adequadament els exemplars afectats per evitar la propagació de la plaga

La batalla a Ontinyent contra la plaga del Morrut Roig compta amb nova maquinària de combat. Les gestions realitzades per l’Ajuntament d’Ontinyent han fet possible que una potent màquina trituradora de palmeres estiga reduint a poc més que pols les deixalles de les desenes d’exemplars que han hagut de talar-se a les últimes dates al terme municipal. Les àrees de Parcs i Jardins, al front de la qual està el regidor Manuel Cuesta, i la de Medi Ambient, gestionada pel regidor Fran Quesada, han participat a la coordinació d’unes tasques “molt importants”, destacava Manuel Cuesta, ja que “el morrut roig posa 400 ous en cada posta i les larves perviuen dins dels troncs tallats, que s’han d’eliminar d’aquesta manera per fer-les desaparèixer totalment”, assenyala.

La màquina, propietat de l’empresa pública Tragsa, i que presta servei a de la Conselleria d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, es troba ubicada habitualment a Elx, on porta destruïts fins ara més de 15.000 exemplars. “És la primera volta que la màquina ix d’Elx”, apunta Cuesta, qui explica que habitualment les palmeres estaven portar-se a triturar a Sollana, “però les gestions fetes per l’Ajuntament i l’intens treball dels tècnics municipals han permès que esta màquina s’haja desplaçat per primera volta, actuant a Ontinyent a cost zero”, afegia.

Entre les jornades de dilluns i dimarts, la màquina està destruint un total de 71 palmeres que els propietaris particulars havien notificat a l’Ajuntament que estaven afectades per la plaga. El transport a Sollana es feia en enviaments de 12 palmeres que tenien lloc mensualment, el que havia creat una llarga llista d’espera. En eliminar-se estes 71 palmeres s’evita la possibilitat que de les restes puguen potencialment sorgir milers de larves d’estos insectes.

Manuel Cuesta avançava que “com que previsiblement eixiran més palmeres afectades, en quant tingam novament una quantitat significativa tractarem de tornar a fer vindre esta màquina, perquè està demostrat que ajuda de manera efectiva a la lluita contra la propagació d’esta plaga”. El regidor ha fet una nova crida als propietaris de palmeres afectades a que es posen en contacte amb el departament municipal de Medi Ambient, on se’ls informarà de quins són els passos que han seguir per la seua retirada.