S’inaugura la primera fase de la Casa Santonja de l’Olleria

inauguracio-034

L’expectativa creada entre els veïns i veïnes de l’Olleria per la inauguració la primera fase de rehabilitació de la Casa Santonja com a Casa-Museu del Vidre es va traduir el passat diumenge en un acte multitudinari. Més de 300 persones (entre les que van seguir la ruta d’Obrim les Portes a la Vall i les que van acudir directament a l’edifici nobiliari) es van congregar a les 13 hores al conegut també com Palau dels Marau.

“Vaig a explicar-ho d’una manera ben planera”, assenyalà l’alcalde, Julià Engo, en el seu discurs. “Quan un es compra un trage car, el que és lògic és que el gaste per a mudar i per a lluir, i no que el tinga arraconat a l’armari fent-se vell. Doncs des de fa una dècada l’ajuntament tenia esta casa i la tenia tancada, i en períodes, fins i tot la va utilitzar com a magatzem de trastos, tot i ser uns dels edificis patrimonials més importants del nostre poble. Ara la Casa Santonja està rebent el tracte que es mereix, i torna a ser del poble”.

Després de més de deus anys tancada al públic, la inauguració d’ahir de la sala d’exposicions de la planta baixa és només el primer graó d’una rehabilitació que este 2010 seguirà amb la rehabilitació de les pintures murals de l’edifici (vinculades amb la maçoneria), l’habilitació la cambra superior com a sala d’exposicions permanent, l’eliminació de les barreres arquitectòniques amb la instal·lació d’un ascensor i la creació d’un forn de vidre, que permetrà fer demostracions al visitants d’esta futura Casa-Museu del Vidre.

Dos anys de treball
El punt d’inflexió per a l’inici de la recuperació activa d’este edifici de principis del segle XIX ha anat lligada a l’entrada d’Àgueda Micó com a regidora de Patrimoni, ara fa dos anys. Des d’aleshores s’ha fet una forta inversió en la consolidació de l’estructura de l’edifici, amb el suport de l’Escola Taller. Les gestions de la regidora han possibilitat l’entrada de noves subvencions i ajudes, que han permés que des d’ahir estiga oberta al públic la planta baixa d’este edifici. Per a inaugurar la instal·lació es comptà amb peces del taller de vidre artesà local, Abdón, i el càtering el serviren els alumnes de l’especialitat de cuina del Taller d’Ocupació.

L’acte d’inauguració va estar presidit per l’alcalde de la ciutat, Julià Engo, acompanyat per la regidora de Patrimoni, Àgueda Micó, qui donà l’enhorabona a la ciutadania per poder tornar a gaudir d’este immoble, tan vinculat sentimentalment al municipi. “Treballar pel meu poble, perquè tots els veïns ens sencam orgullosos de la nostra ciutat i de viure ací, és per a mi tota una satisfacció. M’alegre de poder compartir amb tots vosaltres este moment, i de poder anunciar-vos que continuarem treballant per la revitalització del nostre patrimoni. Perquè convertir la Casa Santonja en la Casa-Museu del Vidre no només és una manera de consolidar les nostres senyes d’identitat, sinó que també ens permet crear infrastructures adequades per a dinamitzar nous sectors d’activitat econòmica, com és el turisme d’interior”.