Ontinyent viu el seu Aplec de Gegants i Cabets més multitudinari

10.000 persones participaren desfilant o com a espectadors en un cap de setmana que va omplir de color i tradició els carrers de la ciutat

Més de 10.000 persones entre participants i espectadors ompliren aquest cap de setmana els carrers d’Ontinyent durant els actes del VI Aplec de Gegants i Cabets de la ciutat. Aquest esdeveniment, que s’organitza cada 4 anys, es convertia així en el més multitudinari des que es fera la I edició, ara fa 20 anys. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, ha destacat que l’esdeveniment “ha tornat a convertir a Ontinyent en pol d’atracció i ha servit per projectar la ciutat davant els nombrosos participants que han vingut de tota Espanya”.

En concret, assistien 12 colles de poblacions de València (Alacant, Alcoi, Bocairent, Benicarló, la Font de la Figuera, Gandia, Ontinyent), la Comunitat de Madrid (Leganés, Torrejón de Ardoz), Múrcia (Caravaca de la Cruz), Aragó (Terol) i Catalunya (Badalona), que felicitaven a l’organització pel treball realitzat. El President de l’Associació de Gegants i Cabets, Xavi Llopis, explicava que “ens han transmès la seua enveja sana, en paraules textuals, per com fem les coses a Ontinyent”, destacava, tenint paraules d’agraïment per a tota la gent que ha fet açò possible, “i pel que fa a l’Ajuntament destacar especialment la tasca dels regidors de Serveis Municipals i Cultura, així com de tots els departaments involucrats en assolir que aquest haja estat, al nostre entendre, un Aplec perfecte des del punt de vista organitzatiu”.

Llopis valorava com a “absolut èxit” la novetat de crear una desfilada específica dissabte per a escolars i associacions: “tots ells han pogut fer festa amb les seues figures dissabte i gaudir de les colles visitants diumenge, els dos dies va haver molt de públic i podem dir ben segurs que ha estat l’Aplec més multitudinari de tots”, assenyalava. Així, dissabte van desfilar 250 figures entre gegants i cabets fets per escolars, associacions i entitats locals, portats per 800 persones davant al voltant de 3.500 espectadors. Diumenge, dia central de l’Aplec, la xifra d’espectadors al llarg del recorregut va estar de al voltant de 5.000, mentre que 420 persones desfilaven amb les 75 figures de les colles participants. En total, prop de 10.000 persones i 325 gegants i cabets.

Cal recordar que junt als actes centrals d’aquest cap de setmana, el VI Aplec ha inclòs també una exposició que ha estat visitada per prop de 6.000 espectadors i una representació teatral amb titelles al Centre Cultural Caixa Ontinyent i el repartiment de 4.000 jocs entre els escolars de la ciutat, des d’escoletes infantils fins a sisè de primària. El joc consta El joc consta de dues parts, totes elles dibuixades per Vicent Beneito, una amb un parxís amb els cabets i altra amb el “joc dels gegants” on cada casella representa un element festiu i cultural de la ciutat, amb textos explicatius de Rafel Sanchis i Ferri en un lateral per comprendre què representa cada dibuix. Per difondre la cita, es van editar 7.000 díptics dels quals 2.000 van estar repartits per altres localitats.

L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, posava l’Aplec com exemple “de com l’esforç conjunt de tots és el camí per fer bé les coses i assolir resultats: Ajuntament, Associació de Gegants i Cabets, Caixa Ontinyent, voluntaris de Creu Roja i Protecció Civil, escoles i associacions locals, i en conjunt tota la ciutat s’ha bolcat per fer d’aquest un cap de setmana inolvidable per a tots. L’èxit d’aquest Aplec demostra novament que junts som més, i que aquest es el camí a seguir en tots els àmbits”, concloïa el primer edil.