Ontinyent impulsa el control biològic per fer front a les plagues

La regidoria de Parcs i Jardins utilitza aquest sistema als parcs i col·legis en detriment dels productes químics

El govern d’Ontinyent, a través de la Regidoria de Parcs i Jardins , està portant a terme una actuació de control biològic de plagues que permet no haver d’utilitzar productes químics per protegir les plantes. En concret, està procedint-se a la solta d’exemplars de “Aphidoletes aphidimyza” un dípter que és depredador natural de més de 60 espècies de pugons. Les femelles dipositen els seus ous en les colònies de pugons i les larves dels eliminen, podent aniquilar una gran població de pugons en poc de temps.

El regidor de Parcs i Jardins, Manuel Cuesta, explicava que “es tracta d’un sistema que ens permet evitar tractaments amb productes químics, amb la tranquil·litat que això dona en llocs on habitualment juguen els xiquets i xiquetes, com són els parcs públics i els col·legis”.

L’actuació està sent realitzada per l’empresa Vivers la Baronia, concessionària del manteniment dels parcs i jardins de la ciutat, que el divendres va procedir a realitzar una solta d’estos insectes al Col·legi Públic Martínez Valls, on els propis alumnes participaven de la mateixa, aprofitant així per dur a terme una activitat d’educació ambiental. Des del centre, la cap d’estudis, Conxa Pavía, explicava que al Martínez Valls existeix un “Comité Ambiental” al que pertanyen dos alumnes de cada curs escolar, “que participen al llarg de l’any en diverses activitats relacionades amb l’hort biològic del que disposa el centre”.

Des de Vivers La Baronia, Joan Bas explicava a l’alumnat del CEIP Martínez Valls algunes característiques dels insectes en qüestió, insectes útils que es mengen als que provoquen les plagues”, un procés natural, segur i molt efectiu, ja que de fet, la pervivència dels insectes depredadors es perllonga durant més d’un any.

Manuel Cuesta afegia que “apostar per aquest tipus de sistema de lluita contra les plagues és contribuir a la reducció de l’ús dels productes químics al nostre medi ambient”. Front els riscos de les substàncies que s’empren als plaguicides químics, “la nul·la toxicitat i l’absència de perjudicis per la salut de les persones fa encara més rentable aquest sistema”, destacava el regidor.