El Regidor de Festes, Juan Ricardo Ruano i la presidenta de la Junta Central de Moros i Cristians de L’Olleria, Maria Dolores Gil han anunciat l’avanç de dates de celebració en 2013 de les Festes Patronals i de Moros i Cristians de la localitat.
Un canvi que ve motivat, tal com explicava el Regidor de Festes, “pels suggeriments de veïns i festers del nostre municipi d’avançar enguany les festes, hagueren caigut en la segona setmana de setembre, això dificultava la participació de molts d’ells, bé per estudiar o treballar fora.”.
Estes peticions, indica Ruano, “se’ns van fer tant a l’alcalde com a mi durant les Festes de 2012 i immediatament, les vam traslladar al president de la Junta Central en eixe moment, José Ramón Esteve, qui en reunió amb tots els presidents de les 15 filaes de L’Olleria van tractar este important canvi i ho van aprovar perquè este canvi beneficiava a la Festa”.
Igualment “és d’agrair que D. Emilio Esteve, capellà-rector de la localitat, se sumara a esta iniciativa perquè el canvi també afecta a les nostres Festes Patronals i per tant, als actes religiosos que les conformen, com l’Ofrena o les processons a Sant Miquel i la General”.
D’esta manera, “l’Entrada de Moros i Cristians se celebrarà el 31 d’agost i no el 7 de setembre, segons els nostres costums és la que corresponia. Per tant, la resta d’actes se celebraran: el 23 d’agost la Proclamació, el 24 la Cavalcada Humorística, l’1 de setembre la primera Diana i processó a Sant Miquel; el dia 2 les ambaixades i Processó General”.
Ruano recordava a més que “enguany recuperem la figura de la Reina Infantil de tal manera que tenim 16 festers majors, 16 festeres majors i la Reina Major i 6 festers infantils, 8 festeres infantils i la Reina Infantil”.
Finalment, Maria Dolores Gil desvelava el nom del publicador de les Festes d’enguany, “Rafael Cano Navalón, fester de tota la vida i de família festera, ell no va dubtar a acceptar el càrrec quan se’l vam proposar, encara que nerviós per la gran responsabilitat que comporta”.
Quant a la mantenidora, comunicava el nom el Regidor de Festes qui recordava que “este càrrec el designa la Reina Major, i serà ostentat per Josefa Inés Pedro Cursá “Pepita la de Inde“. És persona que també porta la Festa de Moros i Cristians en les venes, forma part de la Filà Abencerrajes, sent publicadora de Festes en 2011”.
Les festes en honor a la patrona s’inicien el dissabte després de Pasqua i entre els seus actes destaca la Baixada de la Verge pel camí del Calvari. El moment més emotiu és la denominada «Aurora de Sant Antoni» quan els mariners porten a l’alba la imatge de la Verge fins al mar i, des de les barques, se saluda a la patrona amb el llançament de bengales i salves. Destaca també la Processó General del dia de Sant Vicent i la pujada de la Verge. El component lúdic festiu queda patent en el Certamen de Bandes de música, els espectacles musicals i pirotècnics, les vaquetes, la Cavalcada i el ball de disfresses i altres activitats culturals.