La 27a Mostra Internacional de Titelles reuneix 21 companyies entre el 9 i el 13 de novembre
La Vall d’Albaida es prepara per viure la 27a edició de la Mostra Internacional de Titelles que tindrà lloc del 9 al 13 de novembre. El festival més antic de les arts escèniques de la Comunitat Valenciana oferirà una variada programació amb un total de 21 companyies participants i 17 localitats que confirmen els trets més característics del certamen: l’explotació de totes les possibilitats escèniques de les marionetes i la mobilitat per poblacions que en molts casos tenen poc més d’uns centenars d’habitants.
En paraules de Filiberto Tortosa, president de la Mancomunitat de Municipis de la Vall d’Albaida, “ens trobem davant d’un art capaç de sorprendre grans i menuts, dotat de la màgia necessària per emocionar-nos i per provocar les rialles més cridaneres”. A més, el màxim dirigent de l’entitat organitzadora ressalta com “la coordinació entre totes les administracions, el suport de la iniciativa privada i l’esforç de les companyies fan possible aquest xicotet miracle de conservar els grans trets de la Mostra”. Així, el festival compta amb el patrocini de la Fundació Bancaixa, la Diputació de València, Teatres de la Generalitat Valenciana i l’INAEM del Ministeri de Cultura que fan possible “que la programació d’enguany continue tenint en la qualitat una premissa cabdal”, segons Tortosa.
6 companyies estrangeres
La MIT manté la seua internacionalitat amb tres companyies estrangeres i tres més de fora de les nostres fronteres però establides a Espanya. Així, els austríacs de Karin Schäfer Figuren Theater ens faran reviure els viatges de l’almirall xinés Zheng He amb una màgica posada en escena; per la seua banda, des d’Eslovènia arribarà Brane Salce de Teatro Papelito amb la seua habilitat per contar-nos històries amb paper i unes tisores mentre que l’argentí Horacio Peralta de Bululu Théâtre serà l’encarregat d’animar l’acte d’inauguració i de deixar-nos moments als quals arrencar-los un somriure.
Els cubans residents a Andalusia d’Ato Teatro acostaran als més menuts les vicissituds de Papobo per aconseguir amb voluntat i imaginació regals per a tota la seua família. Igualment, els anglocatalans de Pea Green Boat jugaran amb la senzillesa i la naturalitat per narrar la recerca de Tim per tal de recuperar la seua sabata esquerra. En canvi, els hispanoportuguesos d’Último Comboio se centraran en un públic més adult amb una recopilació de fragments de diferents viatges per crear una relació íntima i de complicitat amb l’espectador.
8 CCAA diferents
La programació d’enguany també servirà per mostra l’ampli ventall del teatre de titelles que existeix a Espanya amb nou companyies de huit autonomies diferents. Des de Galícia, Teatro del Andamio escenificarà “l’autèntica” versió dels tres porquets i des de Castella i Lleó coneixerem la història de Kori i Caramelo de la mà de Títeres de María Parrato; arribats del País Basc, Behibi’s ens endinsarà en la problemàtica de la soledat infantil. Per la seua banda, Galiot Teatre suposarà la presència catalana amb el seu espai lúdic i de creació Cal Titella mentre que les Illes Balears estaran representades per la visió de les fades del conte de la Bella Dorment preparada per Disset Teatre. Un altre text clàssic de la literatura infantil, Pinotxo, inspira l’obra de El Retablo de Madrid, i d’Andalusia provindrà una de les companyies més destacades del panorama europeu: El Espejo Negro amb la seua interpretació de “la carrera de la fecundació”. Finalment, Múrcia serà l’única amb dos muntatges com són La Caperucita Roja de Teatro Los Claveles i el Guyi-guyi de Periferia Teatro.
Titellaires valencians
A més, la Mostra continua amb el seu interés per ser un punt de referència dels titellaires valencians. Així, Lluerna Teatre, PTV Clowns, Teatre Buffo i Teatre de la Caixeta duran a escena les seues últimes obres; igualment, Novembre Exposicions ensenyarà l’elaboració de màscares en sengles tallers i Edu Borja exposarà la seua col·lecció de marionetes de fil.
En total, seran prop de quaranta representacions que combinen sessions escolars amb d’altres per a tots els públics i amb tres funcions específiques per a adults, un vessant plenament consolidat ja al si del festival des què Vicent Vila, director de l’Escalante Centre Teatral de València, assumira la gestió artística del mateix. En aquesta ocasió, els membres del jurat seran Paco Flor, Fabrizio Meschini, Asunción Rivera i Rosa Sánchez que no tindran una tasca fàcil per elegir els millors espectacles d’una nova edició de la Mostra Internacional de Titelles a la Vall d’Albaida que, gràcies a la unió d’esforços de les diferents administracions i entitats privades, conserva la seua màxima de caràcter comarcal amb vocació internacional.