S’ha iniciat un pla d’accions entre els municipis que es troben a l’àrea d’influència del nou projecte ferroviari
El municipi de Villena va congregar ahir diversos representants d’ajuntaments pertanyents a les comarques valencianes de la Costera i la Vall d’Albaida. També l’Alt i Mitjà Vinalopó, El Alcoià i el Comtat, a més de l’Altiplà murcià i localitats manxegues limítrofs amb la província d’Alacant.
L’objectiu d’aquesta reunió, en la qual es trobaven l‘alcalde de La Font de la Figuera, Vicent Belda, i el regidor de turisme Vicent Muñoz, ha sigut presentar l’impacte que tindrà l’AVE a la zona de Villena i voltants. D’altra banda, el encontre ha servit per demanar els accessos oportuns per tal de treure més profit a l’AVE i començar un pla d’acció conjunt entre els municipis propers a la parada del tren d’alta velocitat.
El portaveu de la Font de la Figuera i regidor de Turisme ha remarcat «la importància d’aprofitar qualsevol oportunitat, com la que ens pot oferir l’estació de l’AVE a Villena, però ha remarcat la importància del millorar el turisme de proximitat. Veig lògic que al mateix temps que s’està realitzant un plantejament general, que es plantege conjuntament una millor connectivitat entre els municipis perifèrics, i açò passa fonamentalment per la millora de les rodalies», ha assenyalat Muñoz. Alhora, ha lamentat que aquesta coordinació supramunicipal no puga portar-se també des de Xàtiva.
A més, aquests representants intentaran aprofitar l’arribada de l’AVE a Villena amb la finalitat que el turisme de la zona es vega beneficiat d’aquesta nova infraestructura, preparant i millorant les ofertes turístiques, com també es farà des de La Font.
Es pretén aprofitar l’atractiu del turisme cultural a través de rutes dels vins i valorar oportunitats de negoci en àmbits com l’hostaleria, lloguer de cotxes, hotels, etc. i els possibles aprofitaments de revitalització industrial i econòmica.
És per això que cobra importància el treball de manera conjunta, supramunicipal i supracomarcal, per aprofitar al màxim les possibles ofertes turístiques i paisatgístiques que trobem en aquesta zona. Per aquest motiu, la parada de l’AVE a Villena es valorarà i s’observarà de quina manera pot afectar positiva o negativament els pobles propers.
L’estudi que tracta l’impacte en la zona, ha estat realitzat pel professor d’Ordenació del Territori i Planificació del Transport de la Universitat d’Alacant, Armando Ortuño Padilla. Els càlculs i procediments desenvolupats conclouen que la nova estació d’alta velocitat a Villena podria tenir una concurrència de 275.000 viatgers anuals. Xifra que podria arribar als 350.000, és a dir, 1000 viatgers diaris, si l’oferta turística de la ciutat de Villena i l’àrea d’influència de l’estació es coordinaren i promocionaren conjuntament.
En aquesta reunió també s’han recordat els beneficis del transport ferroviari pels baixos nivells de contaminació que suposa, en comparació amb el transport aeri.