L’Ajuntament de Xàtiva comença a pagar els 15 milions de deute del Pla Montoro

El Consistori haurà de desemborsar a partir d’ara 1.683.850 euros a l’any

L’Ajuntament de Xàtiva comença a pagar amb un primer termini de 202.778 euros el préstec de 15.013.682 euros que va haver de demanar per a pagar els deutes de factures que el govern de Rus no va pagar als proveïdors, i que es van avançar a través del Pla Montoro. Aquest termini serà seguit per un altre similar al desembre, i en els pròxims vuit anys s’hauran de pagar 1.683.850 euros anualment.

El regidor socialista Ignacio Reig recorda que després de dos anys de manca en els quals no es pagava res del pla «ara ve la part dura de la desastrosa gestió del PP, que ha arribat a acumular un deute rècord de 27,4 milions a tancament de 2012, i que ha obligat a presentar un pla d’ajust que principalment castiga a la ciutadania perquè no es poden fer inversions públiques ni contractacions».

El PSPV alerta que la pressió del deute pot fer-se insostenible en els pròxims exercicis, perquè a partir de 2015 s’hauran de pagar fins a 420.000 euros cada tres mesos. Reig subratlla que el total necessari per a préstecs en 2015 de l’ajuntament, juntament amb el Pla Montoro, serà de 4,1 milions d’euros «el 18% del pressupost total de Xàtiva».

Reig critica que amb aquest pla s’ha aplicat la política de «patada i avant» passant la principal càrrega financera a legislatures futures, i que «ens ha portat a una situació de fallida tècnica, amb el 18% del pressupost ja gastat fins a l’exercici 2022″. Eixa serà la «herència» d’Alfonso Rus, afirma Reig, «un deute desmesurat en relació al pressupost anual que condicionarà almenys les tres legislatures posteriors».

A més el regidor socialista recorda que Rus va mentir en el ple quan va dir que els préstecs del Pla Montoro estarien pagats al maig de l’any de 2015, abans d’acabar la legislatura, «la qual cosa és del tot absurd i una burla als ciutadans». Ignacio Reig anuncia que el Pla Montoro requerirà una especial revisió en un futur pròxim, «no deixarem que els ciutadans paguen ni un euro de més i potser calga demanar responsabilitats als autors d’aquest forat injustificat«.