La Socarrada, la primera cervesa artesana de Xàtiva, triomfa per tota España

Sergio Iborra i Rafa Suñer

Sergio Iborra i Rafa Suñer no esperaven que La Socarrada, la primera cervesa artesana de Xàtiva, els donara tanta popularitat i alegria com estan aconseguint en l’últim mes. La idea va sorgir de la forma més absurda: quan estos dos amics bevien unes cerveses junts. La resposta de la gent, increible, ademés el que sí es cert, és que els ciutadans de Xàtiva i els mitjans de comunicació els donen el seu suport i s’han fet ressò d’un projecte molt emprendedor en la Comunitat Valenciana.

Portal de Xàtiva parla amb un dels protagonistes d’esta bonica història de la cerveza artesana de Xàtiva que acava de començar el seu camí cap a l’èxit.

– Sergio Iborra, com és La Socarrada, la primera cervesa artesana de Xàtiva?

És una cervesa amb mel de romer, i com a essència el romer. Es tracta d’una cervesa que plena molt, ja que té sis graus d’alcohol. A més, té un cost molt elevat, és la més cara del mercat i seguirà sent-ho. Val tres euros i cinquanta centims, però ho mereix. És una cervesa per a gaudir, i soles amb una acabes bé.

– Com va ser la idea de produir una cervesa?

Va ser un día que estavem el meu amic Rafa Suñer i jo fent-nos una cervesa. La frase va ser: Si faig una cervesa la faig mel de romer sinó, no la faig. Aleshores, ens varem preguntar: i per qué no fem una cervesa amb mel de romer?

– Eixa era la idea, com es materialitza?

Varem buscar per Internet i trobarem un mestre cerveser que te fa la cervesa a mida. Li varem preguntar si podia fer-la, ens va dir que si, i a més, ens va dir que estaria bona.

РCom segueix este projecte tan dol̤?

Una cata a cegues de cervesa va ser el pas següent, per saber si la cervesa agradava. A la cata es van provar eixa i altres cerveses de diferents varietats, i ens vam adonar que la nostra va destacar. A partir d’ahí ens llençarem a l’aventura.

– Com va arrivar La Socarrada a la seua distribució?

Aprofitant la Fira d’Agost de Xàtiva varem produir 600 botelles distribuïdes per locals d’oci que ens van donar el seu suport. La cervesa va ser un ‘boom’ i es va acabar tota.

– Parlans de la segona producció d’esta cervesa artesanal…

Esta segona producció és més gran, de 2.400 botelles, però em demanat 1.000 més, ja que en un primer moment voliem saber la resposta de la gent. Ens arrivarà al voltant del 28 de setembre quasi tota la producció, i l’altra demanada per a meitat de mes.

– Fins a on ha arrivat La Socarrada?

Una distribuïdora de Castelló i Aragó ens ha demanat cervesa sense provar-la. A la Comunitat a la Marina Alta. I també em rebut telefonades de Madrid, Bilbao, Barcelona i Málaga. A més, tenim presentació oficial de la cervesa en Paterna i Burjassot. I estarem a la I Fira Gastronómica de Muro d’Alcoi el primer cap de setmana d’octubre, ens han convidat a la I Trobada de Cervesers Artesanals Valencians.

– Esperàveu esta acollida?

Açó se’ns ha ‘desmadrat’. El més sorprenent de tot és que Repsol España ens va cridar ja que estan fent una selecció de cerveses dins d’un apartat que tenen de gourmet, i si ens seleccionen tindrem distribució a nivell nacional. I tot en aproximadament un mes.

– Per últim, quin és el plantejament de La Socarrada a partir d’ara?

El que volem és que la cervesa siga ‘rollo’ gourmet, per a que estiga en els millors restaurants de la Comunitat Valenciana. A més, tenim la idea de convertir també la cervesa en format de cava, de 75 centilitres, estem provant-ho.

Foto: Alba Soler

Per a més informació: www.lasocarrada.com