Xàtiva acull la IV Mostra de folklore Arrelats

Demà dissabte hi haurà tallers, desfilades i molta animació

Xàtiva acull hui i demà dissabte la IV Mostra de folklore Arrelats de Xàtiva. Aquestes jornades estan organitzades i preparades per l’Escola de Danses de la ciutat en un intent d’apropar el folklore en tots els seus vessants, no sols les referides a música i balls, sinó totes aquelles que estiguen relacionades amb la cultura més enraigada al mateix territori i d’altres que queden a prop o que són més llunyanes.

Així, la mostra pretén donar a “les arrels pròpies, les que ens expliquen com érem, ens defineixen en el present i ens confirmen cap on volem anar”, afirmen des de l’Escola de Danses. A més, també pretenen ampliar l’horitzó i apropar altres cultures, més o menys desconegudes que de vegades presenten paral·lelismes i d’altres punts oposats però que sempre resulten enriquidores.

Hui divendres tindrà lloc l’acte central, l’actuació d’Eliseu Parra, a l’antic convent de Sant Domènec, un concert amb un caire íntim, amb una posada en escena única i original.

Demà dissabte, Arrelats mantindrà el format de carrer amb diferents actes, d’entrada lliure, pensats per a tot tipus de públic. El matí estarà dedicat al públic infantil, «Menuts arrelats»:

A les 11.00 hi haurà tallers infantils a la plaça Sant Francesc, on, entre altres activitats, confeccionaran instruments musicals amb materials reciclats.

A les 12.00 tindrà lloc un «Trotacarrers«, desfilada, amb els instruments elaborats en els tallers, pels carrers comercials del centre històric de Xàtiva.

A les 12.30 Llorenç, conegut conta contes, farà passar als més menuts una estona divertida i interessant, apropant-los a la cultura autòctona mitjançant les seues dites i rondalles.

A la vesprada continuarà l’ambient de festa:

A les 19.00 es celebrarà un taller per aprendre a ballar folies a la plaça Sant Francesc. Es tracta d’un ball popular i senzill que es ballava sempre en les festes de carrer, actualment perduren en el carrer Sant Josep. Els passos són fàcils, perquè tot el món els puga ballar. A les 19.30 posaran en pràctica el que han aprés al taller. Es ballaran les Folies, amb disfresses, pels carrers dels voltants de Sant Francesc.

Per acabar Arrelats, es celebrarà un concert del grup de música folk Notes Soltes, a les 23.30, també a la plaça Sant Francesc.

Tots aquests actes han estat possibles gràcies a la col·laboració de l’Escola de Danses de Xàtiva, l’Ajuntament de Xàtiva, regidoria de Cultura, l’associació de comerç XACEX i un munt de comerços i entitats que han col·laborat com a micropatrocinadors i les aportacions dels ciutadans i ciutadanes de Xàtiva.

Foto: David Calatayud