Este dissabte La Granja de la Costera conclou les Festes Patronals en honor a Sant Francesc d’AssÃs, el Crist de la Victòria, i la Divina Aurora, amb les tradicionals paelles. Els actes festius començaren el divendres passat amb l’acte de presentació dels festers i festeres. Una presentació que innovadora que, a mode de conte medieval guiat pels fills dels festers, va presentat els seus pares convertint-los en cavallers i les festeres en dames. Tots ells seguint amb el codi d’honor que marcaven els cà nons, van prometre buscar “l’arjé identitari†del poble i oferir-lo als sants patrons.
Un acte emotiu i amb moltÃssima participació de veïns de tota la comarca, vam rememorar fets històrics del poble amb imatges del passat, tot evocant la promesa fidel de la celebració dels 400 anys de la fundació del poble que serà a l’any que ve (7 juliol 1611). L’acte va acabar amb un sopar per a tots els assistents a cà rrec dels festers.
Les orquestres i en especial “La Montecarlo†va reunir a joves de tots els pobles veïns fins a altes hores de la matinada amb la millor música.
També els xiquets van tindre el seu espai, amb jocs populars i castells inflables al llarg de la setmana.
“La despertà i el Rosari de l’Auroraâ€
Durant la Festa Major, són molts els pobles valencians que tenen per costum fer la “despertà †amb trons, masclets i cà ntics populars. El cas més conegut són les Falles.
A la Granja, la despertà es fa amb masclets i trons, i una tonadeta molt coneguda que es repetix en quasi tots els pobles de la comarca: “San Francisco se perdió una tarde…â€
El rosari de l’Aurora també és un acte molt emotiu en el qual participa tot el poble. Es tracta d’una processó a la Mare de Déu amb un to desenfadat i divertit. Les dones tenen un paper destacat en portar les andes on va la imatge. Tots, imatge i fidels, van ballant i cantant cançons populars tÃpiques amb una melodia molt apegalosa. De quan en quan paren en les cases dels festers, i la gent fa un mosset de dolços i salats tÃpics del poble. A més de u li cauen les llà grimes d’emoció.
Per cert, a la Granja de la Costera, el Rosari de l’Aurora no acaba com a Torrent, sinó, tot al contrari, és un dels actes més emotius i de germanor de les festes. El cant de les Albaes a cà rrec de Pep Botifrarrà també fou un dels actes amb més encant d’estes festes.
Actes religiosos
Els actes festius tenen un substrat religiós, és la fe del poble en els seus patrons que ens mou a fer festa. El cor parroquial va animar els actes religiosos y alguns músics de la banda municipal van crear la partitura dels himnes al Patrons del poble.
Enguany, els festers en base a arguments educatius i realistes han introduït un canvi en l’himne d’entrada i eixida dels sants. La proposta de substituir l’Himne Nacional per l’Himne al Pare Sant Francesc i el cants religiosos propis de cada sant, ha estat ben rebuda per quasi tot el poble. Tothom tenia clar allò de “A Déu el que és de Deu, i al César el que és del César†(Mc 12, 13-17). Confiem que estos canvis, esta forma de viure la festa i esta harmonia en mantiga any rere any.
La festa acaba este dissabte amb un campionat de Truc, seguidament les Paelles, jocs infantils, i Discoteca mòbil. La pena de finalitzar les festes l’ofegarem amb barrils de sangria a cà rrec dels festers.