La Font tindria uns 400.000€ de superàvit si la Generalitat pagara el què li deu

L’ajuntament de la Font de la Figuera no haguera sol·licitat el Pla d’ajustament si la Generalitat li haguera pagat els 597.729,88€ que li deu.

El plenari de la Font de la Figuera va ratificar dilluns el Pla d’Ajustament que ja havia aprovat el Ministeri d’Hisenda i Administracions Públiques. L’ajuntament l’havia demanat per un import total de 204.047,91€, que són les úniques factures que deuen.

“Es tracta d’una subvenció al 100% de la Conselleria d’Agricultura de 2011 per a la promoció de la zona i el foment de l’enoturisme” senyala el responsable, Vicent Muñoz. “Si la Generalitat fera el pagament de la subvenció de 2010, que pujava a 117.000€ i ens pagara els 119.000€ que ens deuen encara del Centre Rural d’Higiene, acabat en 2010, en cap cas l’ajuntament haguera necessitat adherir-se a aquest pla de pagament al què ens obliga el Govern Central”

El Banc Central Europeu ha prestat els diners per finançar aquest pla de sanejament de les administracions locals als bancs a l’1%. El grup municipal BLOC-Compromís per la Font de la Figuera va presentar una moció perquè el Govern Central modificara el decret i els ajuntaments pagaren només l’1,25% als bancs. D’eixa manera, la Font de la Figuera pagaria 2.550€ en interessos. La informació que havia arribat als ajuntaments era que pagarien als bancs al 5%, és a dir, en el cas de la Font 10.400€. Però en la vesprada d’ahir, abans del plenari, ja hi havia informacions de què este percentatge pujaria fins al 7%.´

“És lamentable que el Govern Central carregue el deute i l’abús que han fet els mal gestors de la Generalitat i als bancs en l’administració local, la pijor finançada. Aquest nou atac a l’autonomia local no només criminalitza als ajuntaments, sinó que els fa pagar quantitats molt més elevades del què els correspondria. La Font de la Figuera haurà de pagar 14.280€ en interessos als bancs, és a dir, set vegades més del què pagaran els bancs” va remarcar Muñoz.

“La gent ha de saber que per cada 100€ que paga d’impostos només el 13% és per a l’ajuntament, i és esta institució la que atén en primera instància les necessitats de la ciutadania. Cal que es plantege seriosament i prompte el finançament local, sense excuses i tenint en compte les acrobàcies que molts ajuntaments hem de fer per no caure on altres ho van fer. Si el finançament local seguix basant-se en l’especulació urbanística seguirem amb la injustícia que ni uns ni altres han volgut resoldre. Cal planificar ja amb temps i formes el que és de justícia, que els ajuntaments rebem el 33% del què aporta la ciutadania per poder donar la cobertura necessària a les demandes de la societat ”

La moció va ser aprovada en els vots de Compromís i PSPV, i el vot en contra del PP. El PP es va abstindre en la ratificació del Pla d’Ajustament per no haver aportat res, cosa que va reprovar el portaveu de l’equip de Govern per no haver fet cap aportació.

“El pla d’ajustament que hauria d’estar ja clar és el de la Generalitat, per tal de què la Font de la Figuera sabera com i quan van a pagar-nos els 597.729,88€ que ens deu i que l’ajuntament, com a bon pagador, ja ha abonat” recorda Muñoz, regidor econòmic.

En este total s’inclouen també 117.331,69€ del foment de l’enoturisme de 2010 (que abans de les eleccions prometeren que ho abonarien en juny de 2011), 119.013,56€ del Centre Rural d’Higiene, 57.285,69€ dels programes d’ocupació PAMER, EMCORP de 2011 (que donaren treball a 35 persones i que enguany no hi ha constància de què vagen a traure’ls), 12.552€ de l’Escoleta Infantil, 18.864,26€ del foment del desenvolupament local (Aedl), 6.278,32€ del Gabinet Psicopedagògic, i 5.070,76€ d’altres subvencions.

“Cal que es deixe de criminalitzar tant als ajuntaments i que es facen plantejaments clars, que la Generalitat pague el que ens deu i que allò que s’anunciava en novembre de què “lo primero es el empleo” passe a ser realitat d’una vegada per totes” recalca Muñoz, “que amb la limitació de les contractacions, si un ajuntament decidira gastar tota la despesa extraordinària en un ocupació es trobaria amb l’altre decret del Govern que limita l’autonomia local”

“El pagament de la Generalitat, el finançament del 33% dels tributs per als ajuntaments i la creació de Plans d’Ocupació han de ser les tres premises clares en les què haurien d’estar treballant sense descans tant des de la Generalitat com des del Govern Central, pensant més en les persones i menys en els bancs” ha conclós Vicent Muñoz, portaveu de l’ajuntament i regidor de promoció econòmica.

Si la Generalitat pagarà el què deu a la Font de la Figuera, aquest ajuntament tindria un saldo positiu de vora 400.000€ i no caldria cap pla d’ajust ni tindria problemes de liquidés un ajuntament que paga als seus proveïdors entorn als 30-35 dies de mitjana les seues factures, complint clarament en la llei.