La Font de la Figuera retrà homenatge a l’artista faller Vicent Tortosa

L’ajuntament dedicarà demà dijous una jornada a l’escriptor, pintor i artista faller

Vicent Tortosa gaudia amb les danses de la Font de la Figuera, però també amb les falles de València. Escriure era la seua passió, però també la pintura. L’artista més polifacètic que ha tingut la Font de la Figuera haguera complit este any els 106 anys. Ara, el consistori, aprofitant el final de les Nits a la Fresca, li retrà homenatge demà dijous 1 d’agost.

Este dia, per la vesprada, es descobrirà una placa commemorativa a la casa natalícia de Tortosa. A més, al Museu Històric Etnològic, s’inaugurarà l’»Espai Vicent Tortosa», amb aportacions del genial artista faller. A continuació, s’oferirà una corona de llorer al Carrer Vicent Tortosa i a la plaça de la Casa de la Cultura, l’estudiós Joan Castelló Lli oferirà una conferència. Ja entrada la nit, es presentarà al públic el reportatge «L’amor a l’art i l’amor al poble, Vicent Tortosa», de la periodista Andrea Sarrió. Finalment, es prendrà foc a una falla realitzada per l’alumnat de l’Escola d’Estiu i el Campus Juvenil en al·lusió a Vicent Tortosa.

La presidenta de la comissió del 700 Aniversari i alhora regidora de cultura, Irene Vila i Lorente, ha manifestat: «com a regidora de cultura considere essencial retre homenatge a una de les figures més prolífiques que ha vist néixer la Font de la Figuera. Vicent Tortosa, arrossega una brillant carrera artística a València, i també a la nostra població. Va fer la lletra del himne de la Font, a Santa Cecília, el de la Coronació de la patrona, entre altres, sent de destacar la seua col·laboració a les danses com a organitzador. Va decorar amb pintures la cúpula de l’església i intervé en la restauració l’ermita de Santa Bàrbara. Per estos motius i per tota l’aportació que en el seu dia ens va oferir, la Font de la Figuera li retrà tribut el dia 1 d’agost. Esta és la nostra manera de tornar-li la seua implicació i estima al Fill Predilecte de la població «.

A València, va triomfar com a artista faller. Mestre major del Gremi d’Artistes Fallers durant cinc anys, va realitzar un centenar de falles, tant per al territori valencià com per a la resta de l’Estat, a més d’encàrrecs per a l’estranger. Va rebre premis en totes les categories, encara que se li va resistir el primer premi en la Secció Especial. Va escriure més de 60 «llibrets de falla» i va crear la revista «L’artista faller», a més de dirigir la publicació «El falleret infantil».

El portaveu de l’ajuntament de la Font, Vicent Muñoz, també ha afirmat: “En un any ple de celebracions pel 700 Aniversari, hem pensat en acabar les Nits a la Fresca de la forma més rellevant possible, per este motiu, hem pensat en la figura del fill predilecte Vicent Tortosa Biosca per retre-li homenatge, un referent per al poble i per al món faller».

Per a este homenatge ja han confirmat la seua assistència l’actual Mestre Major del Gremi d’Artistes Fallers de València, José Latorre, entre altres autoritats i familiars de l’artista fontí.