La Fira d’Agost de 2015 costa als Xativins un 6% menys que l’any passat

Segons el tripartit “ens hem gastat 40.000 € menys en espectacles a la Murta i  pirotècnia»

El resultat final de la liquidació suposa una despesa total de 630.415,18 €, front als 670.942,66 € gastats durant l’edició de 2014.

Cauen els costos dels espectacles a la Murta (-36%) i de la pirotècnia (-80%), mentre s’incrementa el del teatre infantil (64%) i es multiplica per 4 la despesa d’actuacions teatrals a la plaça de la Seu

La liquidació de la Fira d’Agost 2015es va presentar ahir en la comissió sociocultural de l’Ajuntament de Xàtiva. La principal dada és que s’ha rebaixant en un 6% el cost de la programació. El resultat final de la liquidació suposa una despesa total de 630.415,18 €, front als 670.942,66 € gastats durant l’edició de 2014, en resum, 40.527.48€ menys que l’any passat.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, ha valorat positivament aquestos resultats. Cerdà ha destacat que “tot i que hem reduït el cost, hem pogut oferir una programació més rica, ja que s’han dut a terme al voltant d’un 20% més d’actes en 2015”. L’alcalde preveu continuar amb aquesta línia d’estalvi de costos. “Aplicant el criteri de racionalitat en la gestió econòmica -continua Cerdà-, els pressupostos de 2016 contemplen una reducció de 30.000 € més en la partida de Fira. La nostra intenció és estabilitzar la despesa en l’entorn dels 600.000 €. Tots els membres de l’equip de govern mantenen un fort compromís pel rigor en la gestió dels diners públics. El més important és haver fet una Fira amb actes per a tots els sectors de la població”.

Per la seua banda, el primer tinent d’alcalde i regidor de Promoció Econòmica, Miquel Lorente, creu que “enguany hem aconseguit programar més actes amb menys diners, així com obrir nous espais i evitar que la Fira es concentre a la Murta i al Real. S’ha posat en valor espais tan significatius com la plaça de la Seu o el Mercat, cuidant molt més la programació en aquestos indrets”. El tinent d’alcalde afirma que “hem prioritzat despeses que suposen un retorn econòmic cap a la ciutat, apostant decididament per la cultura i per les tradicions de la ciutat, així com per la promoció econòmica local”. Lorente ha insistit en recordar el poc de temps amb què va comptar l’equip de govern per enllestir la programació de la Fira 2015.

En la mateixa línia, la segona tinent d’alcalde, Cristina Súñer comenta que “ens hem gastat 40.000 € menys però, a més, hem redistribuït els diners per arribar a tots i totes les xativines”. Súñer també ha incidit en l’augment de qualitat dels espectacles contractats: “hem incrementat les actuacions i la qualitat a la plaça de la Seu, a la plaça del Mercat i al Jardí de la Pau”. D’altra banda, la regidora ha destacat la recuperació de la programació en llengua pròpia, ja que, segons declara Súñer, “més de la meitat de les actuacions han sigut en valencià. Hem apostat pels artistes locals i hem incrementat la inversió per promocionar Xàtiva i l’atractiu turístic de la fira”.

Baixa la despesa a la Murta i puja a les places de la Seu i el Mercat

Altra de les reduccions de costos més significatives és la forta rebaixa de quasi 23.000 € de la despesa en pirotècnia, que en 2015 ha suposat 5.725 € front als 28.425 € de 2014. L’explicació es troba en les gestions dutes a terme des de la Casa de la Ciutat per trobar patrocinis. En percentatge, la reducció d’aquesta partida supera el 80%.

Per espais escènics, les actuacions al Camp Murta han costat 92.752,28 €, el que suposa una menor despesa que supera els 50.000 €, ja que en 2014, tots els espectacles celebrats al camp de futbol costaren 144.392 €.

Però tot no són rebaixes. Hi ha determinades actuacions a les que s’ha destinat un increment significatiu com a conseqüència del canvi de concepció que s’ha atorgat a la programació de la Fira d’Agost. Les actuacions destinades al públic infantil, emmarcades en el nou espai de la plaça del Mercat, han suposat una despesa de 8.237,50 €, un 64% més que en 2014.

Com també ha augmentat la despesa a la plaça de la Seu, que ha pujat fins els 22.470 €. Això suposa quadruplicar la partida destinada a actuacions teatrals de qualitat (13.331 €) i dotar la recuperació del festival de la cançó amb 9.339 €. A tot açò, cal afegir la creació del Festival Al Ras celebrat al Jardí de la Pau, amb la finalitat de cobrir l’espai dedicat al públic jove, amb una despesa de 18.844 €.