S’han programat diferents actes commemoratius
La banda de música de la Granja de la Costera està d’enhorabona perquè celebra el seu 25 aniversari. Era un dijous 30 de juliol de 1987. A poqueta nit es van reunir set persones que serien els que formarien la primera Junta Directiva de la Societat Musical «Santa Cecília» de la Granja de la Costera: un president, un vicepresident, un secretari, un tresorer i tres vocals. Acabada la reunió a les dotze de la nit, naixia així oficialment una nova agrupació musical: segurament la Granja es convertia aleshores en el poble més menut de la Costera que comptava amb banda pròpia.
Enguany, 25 anys després, l’activitat cultural musical al poble no ha cessat encara: l’agrupació musical acompanya tots els actes festius (comunions, festes patronals i de la Promesa…), va organitzar al poble fins i tot el XX Festival Comarcal en 2004, ha participat en intercanvis amb altres bandes de música, entre altres activitats.
Per la S.M. «Santa Cecília» de la Granja de la Costera han passat quatre directors: José Gil Climent (fill del president), Francisco Juan Tobarra (procedent de la Música Nova de Xàtiva), Juan García Marín (magnífic trompetista d’Anna, mort en un fatídic accident de trànsit) i, fins a l’actualitat, Rafa Albert Soler (clarinetista d’Albaida).
Els antecedents de la banda, però, cal buscar-los en el valladí Juan Niembro, que va «reclutar» músics a principi dels 80 de tal manera que van formar un grup de xiquets i xiquetes que es van ensenyar a tocar la flauta dolça i van participar en activitats que organitzava Niembro amb altres pobles on també va gestar agrupacions musicals. Per exemple, a la Granja venia Ignacio Giner a tocar el violí amb els xiquets, ja que sa mare, Doña Teresa, era la mestra de l’escola infantil aleshores.
D’altra banda, cal destacar un altre dels embrions que ha potenciat la Banda de la Granja ha estat José Gil Gayá, que és el president de Banda des d’aquell 30 de juliol de 1987. Músic per devoció i per afició, José Gil és l’ànima mater de la música a la Granja; amb ell s’ha gestat una saga familiar de músics amb fills i néts.
Els orígens es remunten al qui va ser alcalde de la Granja, Francisco Perales (Quico el Pansit), oriünd de Llanera de Ranes però casat amb una dona de la Granja. Perales va ser qui va inculcar i va alliçonar a José Gil, qui en 1948 entrava a tocar el clarinet en la Banda de Llanera, on encara continua. La Granja, de fet, comparteix pràcticament tota la plantilla de músics amb Llanera.
La banda de la Granja ha programat una sèrie d’actes commemoratius d’estos 25 anys de formació bandística, amb el desig d’oferir la millor música feta des del poble i per gent del poble.