L’Escola de Danses de Xàtiva fa vibrar el públic bilbaí amb la seva actuació

dsc04572

Un total de 50 persones, entre balladors, balladores i músics deleitaren el públic basc amb els sons i balls autòctons.

El viatge a Sestao va perpetre un intercanvi cultural i folcklòric amb grups i persones d’altres parts de península.

Xàtiva, 10 de juliol de 2009. L’Escola de Danses de Xàtiva va participar el passat cap de setmana en la XXIII Mostra de folklore tradional de Sestao (Bilbao), junt al grup anfitrió “Salleko”, el grup gallec “Cántigas e Frores”, el “Coro Renacer” d’Extramadura i el grup de Tarragona “Esbart Dançaires”.

El dissabte dia 4 de juliol realitzaren les seves actuacions els bascos, extremenys i gallecs, mentre que el grup xativí va compartir escenari la vesprada del diumenge amb el tarraconins.

L’Escola de Danses de Xàtiva va posar en escena durant la primera part del seu espectacle un total de quatre peces: Les Boleres Granaines, El Bolero Vell, la Jota de Xàtiva i el Dotze i Ú. Pel que fa a la segona part de l’actuació, aquesta es va centrar en altres cinc balls recuperats a la capital de la Costera: La Dansa del Vetlatori, Les Peteneres, El Bolero Enfandangat, La Jota de Beniganim i el Fandango de Tres. Aquesta darrera interpretació va comptar amb la participació de tot el cos de ball i de músics que s’havia desplaçat a Sestao, haguent dalt l’escenari un total de 50 membres de l’Escola de Danses Xativina.
dsc04583
El treball i bon fer dels membres de l’Escola varen ser molt aprecitats i valorats pel nombrós públic assistent al Col.legi La Salle de Sestao, que va reconèixer l’esforç dels de La Costera amb una tancada ovació en finalitzar l’espectacle. Els organitzadors destacaren l’alt nivell dels balls i les músiques presentades per l’Escola de Danses i la Rondalla.

Els més de 50 membres de l’Escola, als que s’afegiren també alguns acompanyants i simpatitzants de Xàtiva, es desplaçaren a Sestao durant la nit del divendres 3 de juliol i estigueren a Sestao i Bilbao fins la nit del diumenge, compartint amb els organitzadors la cultura popular valenciana en una mena d’intercanvi cultural amb els balladors i balladores bascos.

Història i actualitat
L’escola de Danses de Xàtiva va ser creada a la tardor de 1978 per un grup de persones motivades per mantenir vius els arrels dels balls valencians. Al llarg dels més de 30 anys d’història, s’han anat recollint i recuperant balls i peces tradicionals de Xàtiva i la seva comarca, gràcies al testimoni de la gent major de la zona.
dsc04611
L’Escola de Danses de Xàtiva té actualmente al voltant d’uns 90 alumnes de totes les edats, alumnes que reben classes d’iniciació i perfeccionament de la tècnica popular del ball folcklòric. Actualment aquesta associació cultural sense ànim de lucre, per mig d’un conveni de col.laboració amb l’ajuntament de Xàtiva, manté la seva seu provisional a la coneguda Casa de l’Ensenyança de Xàtiva, lloc on preparen els balls, la indumentària i tot allò que envolta les seves actuacions. A banda dels alumnes, l’Escola compta amb un total de 49 components balladors i balladores i 10 músics de la Rondalla.

L’Escola de Danses de Xàtiva va aconseguir recentment el segon premi de la provincia de València, en la seva participació al concurs “Sona la Dipu”. Aquest trionf en el concurs li ha suposat entre d’altres coses la possibilitat de participar a Sestao en l’Aplec de Folklore Popular, així com la realizació de cinc actuacions més arreu la geografia valenciana, exportant d’aquesta manera els arrels i la cultura popular xativina.