Festivitat del 9 d’Octubre

Compromís per Ontinyent critica el trasllat de la celebració al dilluns

Compromís per Ontinyent considera inacceptable convertir la celebració del 9 d’octubre en una festivitat de ‘segona’. Des d’aquest grup assenyalen que «el 9 d’Octubre els valencians i les valencianes celebrem la nostra Diada Nacional; es commemora l’entrada a la Ciutat de València del Rei Jaume I, a l’any 1238, data que es pren com a punt de partida històric del Regne de València i, per tant, del poble valencià», destaquen.

Malgrat el simbolisme d’aquesta data i la importància de la seua reivindicació per a la identitat dels valencians i les valencianes, «des del Consell s’ha decidit eliminar-la com a dia festiu, amb l’excusa de passar-la al dilluns més proper per motius econòmics i turístics», recalquen des del grup. «Aquest argument, però, no se sosté: només dues festivitats a l’any són de competència autonòmica, de manera que la incidència seria mínima; i, per si fóra poc, el Consell ha fet marxa enrere ja en l’eliminació de la festivitat de Sant Josep, davant del rebuig de diferents col·lectius festers d’arreu del País Valencià».

Finalment, doncs, i si res no canvia,«l’única festivitat afectada seria precisament la nostra Diada, de manera que es donaria el fet insòlit que l’autogovern valencià faria marxa enrere en la recuperació de símbols col·lectius que, com el 9 d’octubre, s’havien anat consolidant precisament a partir de la recuperació de l’autogovern».

Des de Compromís sempre hem apostat per reforçar els símbols valencians,»i és indiscutible que el 9 d’octubre n’és un dels principals».

En paraules de Josep Francés, portaveu de Compromis per Ontinyent i primer tinent d’alcalde:”considerem inacceptable, doncs, desfer el camí ja fet pel que fa a la recuperació d’aquests símbols, i considerem inacceptable, també, i tot justificant-ho amb preteses raons econòmiques, convertir la nostra Diada Nacional en, simplement, un cap de setmana llarg”.