F de FUM

laura-martinez-ibanez1-250x289 Por Laura M. Ibáñez

F de FUM, de fumar, de fumadors… No tenia massa clar si començar amb “F” o amb “L” de Llei (antitabac) o amb “T” de Tabac. Imagine que a estes altures de línia, ja vos feu una idea del tema de la lletra. Molt s’ha parlat, molt s’ha opinat però permeteu-me que torne a este lloc comú de la dita ciutadana i mostre alguns dels dubtes que em sorgeixen al passejar per la nostra Xàtiva.

Que no es pot fumar al centres educatius, ja era norma, el que ara aporta de nou la llei és que tampoc s’ha de fer “ni a les portes, ni als voltants dels col.legis” -A l’únic col.legi xativí que he vist un cartell admonitori, recordant la prohibició de fumar als voltants del centre, és al britànic que està als afores-.

Ara bé, què passa, aleshores, quan el centre educatiu té com a veïns de carrer a dos bars amb terrassa? Doncs que la suposada mesura de protecció de la salut i l’educació dels menors es diluix…com el fum. Exemple: passeu per l’Albereda, cap a les 17 hores, de dilluns a divendres i comproveu-ho en directe.
Però la sempre interpretable legislació espanyola, també inclou la prohibició de fumar als parcs infantils. Si ferem cas a la ministra de Sanitat, aniriem a denúncia diària pel que fa a este supòsit. Exemple: qualsevol parc de Xàtiva, de vesprada amb mares i pares fumant, els cap de setmana a la nit amb adolescents fumant, sopant, i bevent.

Sí es pot fumar, en canvi, als estadis, a les places de bous o recintes a l’aire lliure. Aleshores, quan vaig a l’entrenament de futbol del meu fill, a les grades de La Murta comprove que, com que es pot, es fuma. Però…no haviem quedat que la llei protegia els menors? Al camp de futbol no hi ha majors d’edat –excepte els entrenadors- són xiquets practicant esport saludablement però amb el fet exemplificador de mares o pares “a una cigarreta apegats”.

I com a darrer dubte, el de les terrasses. Clar, com l’hivern apreta –encara que este no massa, la veritat- molts bars han optat per l’antiestètica carpa de torn per a oferir els clients un espai on també fumar. Però sols es pot a aquells llocs que tinguen com a màxim dues parets i un sostre. O siga que, si la carpa la munten amb més de dues parets… malament, a pagar multa? Doncs, sembla ser que sí.
Quan em replantege estos i altres dubtes no puc evitar pensar el difícil que sembla fer complir una llei al nostre país. Tan lluny estem d’Europa on des de ja fa anys no es pot fumar enlloc? Posiblement sí. Estem molt lluny encara.