Francesca Chapí “ la consulta pot crear un conflicte lingüístic innecessari entre les pròpies famílies i entre aquestes i el centre educatiu del tot innecessari. Ja es realitza una consulta en el període d’admissió”
El col·lectiu d’EU-Xàtiva denuncia que la consulta que es farà a les famílies sobre la seua preferència de línia lingüística és publicitat enganyosa en no ser vinculant i perquè la preferència de les famílies s’expressa en l’opció marcada en la matrícula de filles i fills. Segons la regidora Francesca Chapí “la consulta no compta, de moment, amb un suport legal, ja que no ha sigut publicada cap resolució que regule el procediment».
Chapí afirma que “una consulta per Internet no té cap garantia de transparència, ni és gens fiable perquè només la conselleria controlarà els resultats”. Chapí insisteix “que aquesta consulta ja naix morta i invàlida qualsevol decisió posterior perquè és innecessària i perquè no té cap mecanisme de control ni dels centres ni de les famílies”.
Chapí destaca “que la forma més clara de mostrar l’opció lingüística pel que fa a l’educació dels fills és la petició que fan les famílies en matricular-los. Per altra part -continua la regidora d’EU-Xàtiva– els llocs de participació democràtica per definir quins són els programes lingüístics que hi ha d’oferir un centre o un municipi són els Consells escolars de centre i municipals, que en el cas de Xàtiva no exerceix les seues funcions per decisió del Partit Popular”
La regidora d’esquerres denuncia també “que els cartells de propaganda de la Conselleria poden ser il·legals per anunciar dues opcions lingüístiques, castellà-anglés o valencià-anglés que no existeixen al nostre sistema educatiu i per marginar la nostra llengua i obstaculitzar els drets lingüístics de l’alumnat valencià”. A més a més, solament la Conselleria pot defensar la seua postura i no les associacions en defensa de l’ús del valencià, ni les universitats ni els agents socials ni el mateix consell escolar de centre.
Esquerra Unida exigeix que l’administració complisca amb la seua obligació de fomentar la llengua pròpia, en valencià, no sols a l’ensenyament, sinó també a la societat en conjunt, en lloc d’entretenir’s a fer consultes innecessàries mentre tanca línies en valencià.
Per tant, secundem plenament la iniciativa d’Escola Valenciana i de la Confederació Gonçal Anaya de promoure la no participació en aquesta consulta i fem un crida a la comunitat educativa de Xàtiva a no ser còmplices d’aquesta manipulació, .