Miquel Lorente, qualificà de “injusta i inviable” la revisió cadastral de l’Impost de Bens Immobles (IBI)
El portaveu d’Esquerra Unida a l’Ajuntament de Xàtiva, Miquel Lorente, ha qualificat de “injusta i inviable” la revisió cadastral de l’Impost de Bens Immobles (IBI) en els termes als quals l’ha plantejada el Govern Municipal d’Alfonso Rus. Lorente, ha explicat que EU està d’acord amb una revisió, però no de manera generalitzada, perquè una revisió universal acabarà afavorint als grans propietaris d’immobles, com ara les entitats financeres, immobiliàries i gran propietaris particulars: “a la fi perjudicaríem el manteniment i millora dels serveis municipals per a que acaben eixint guanyant els de sempre, els que més tenen”. Per a Lorente, seria molt més sostenible i justa una revisió cadastral sols sobre les vivendes de protecció oficial i sobre aquelles vivendes que tenen menys de 120m2. “Amb aquesta esmena pretenem que les capes populars es beneficien d’aquesta mesura, evitant que és pugen al carro de la reducció del pagament de l’IBI aquells que no ho necessiten”, apunta.
Esta mesura ja va ser proposada per EU a l’últim plenari municipal “i sembla que ha estat ben acollida pel grup de Compromís, que s’ha pronunciat públicament a favor de la nostra iniciativa, cosa que agraïm”. Des d’EU es convida també al grup socialista a que s’adherisca a la proposta, i al PP a que replanteje la seua política econòmica, deixant de protegir als qui més tenen, “perquè en moments de crisi un govern ha de ser responsable i no comprometre més la comptabilitat futura del consistori, tot i que intuïm el grau de preocupació que li genera als líders del PP local tot el que passe més enllà d’esta legislatura”.
Des de la formació d’esquerres s’ha destacat que davant un context com el que vivim s’han de prendre mesures valentes: “no te sentit sobreprotegir a aquells que no sols tenen més diners, sinó que damunt especulen per a tenir encara més”, assenyala Miquel Lorente, i per això des d’EU es proposa que s’acabe amb la forta especulació de la vivenda que es manté a Xàtiva, on segons les últimes dades de l’INE existeixen aproximadament 3.612 vivendes desocupades. Aplicant un augment de dos dècimes o 120€ sobre les vivendes que porten més de dos anys buides, junt altres mesures com ara incrementar un 50% la taxa als caixers bancaris que ocupen la vía pública, s’hagueren pogut recaptar més de 400.000 euros. Aquesta quantitat podria haver-se destinat a polítiques socials com ara escoles infantils municipals, places de residència per ancians o per millorar el servei de transport urbà.
“Nosaltres preferim que pague més un banc pels seus immobles buits que un jubilat, un estudiant, una viuda o una família que viu a una vivenda de protecció oficial. Volem que Xàtiva millore els seus serveis per a tots i totes, perquè a més es necessita, i per això volem que per solidaritat pague més la gent que més recursos té. És de justícia”, conclou Lorente.